fbpx

STR: Загуби ли Европа още едно лято?

Летен туристически сезон 2020 несъмнено изглеждаше много по-различно в Европа поради глобалното въздействие на пандемията COVID-19. Тази година обаче имаше надежда, че усилията на региона за „по -нормално“ лято ще бъдат успешни. На 1 юли 2021 г. влезе в сила Регламентът на ЕС за цифрови сертификати за COVID, който позволява на напълно ваксинираните туристи да избягват тестовете или карантините и да разширят списъка с европейски региони, в които могат да пътуват. Юли и август са винаги два от най – важните месеци в Европа за хотелите с туристи, разпръснати по целия континент по време на лятната ваканция, така че усилията като гореспоменатия цифров сертификат COVID помогнаха на европейските хотели да избегнат поредното изгубено лято.

Великобритания все още е водеща във възстановяването на заетостта, а в началото на месец септември (седмицата, която приключи на 5 септември) достигна 77,0% от нивото на 2019 г. Турция (72,7%) се класира на второ място при индексиране спрямо 2019 г., докато Русия (68,3%) е на трето място. Много по-ниско в списъка за тази начална седмица на септември Белгия, Франция, Италия, Холандия, Португалия и Испания се възстановиха само между 50,2% – 66,0% от нивата през 2019 г.

screenshot 2021 10 03 090933 STR: Загуби ли Европа още едно лято?

По отношение на ADR (Average Daily Rate или Средна цена за стая), Европа показа много по – силни нива на възстановяване. За седмицата, завършваща на 5 септември, Италия отчете ADR доста над (116,3%) нивото си за 2019 г., следвана от Португалия (108,6%) и Русия (106,7%).

adr recovering swiftly across the continent100 STR: Загуби ли Европа още едно лято?

Пазарите за ваканция в Северна Европа отбелязаха силно представяне през летните месеци, дължащо се на вътрешното търсене. За седмицата, завършваща на 5 септември, определените от STR пазари на Нормандските острови, Корнуол и Девън във Великобритания се възстановиха до 86,0% от нивата на заетост през 2019 г. Труймясто (агломерация в Северна Полша, Поморско войводство. Обхваща градовете Гданск, Гдиня и Сопот) (77.0%) и Балтийското крайбрежие в Германия (76.0%) също показаха стабилни нива.

northern europe leisure markets mostly recovered100 STR: Загуби ли Европа още едно лято?

От друга страна, основните летни дестинации в Южна Европа изпитаха големи затруднения. Ограниченията за пътуване, особено от ключови пазари, като например Великобритания и нейната „светофарна система за пътуване“, имаха отрицателно въздействие върху този регион. Турската Ривиера и Алгарве публикуваха нива, които бяха съответно 65,5% и 58,0% от нивата през 2019 г. за седмицата, завършваща на 5 септември. Балеарските и Канарските острови достигнаха по – малко от 40% заетост в сравнение със 2019 г.

southern europe has struggled due to travel restrictions100 STR: Загуби ли Европа още едно лято?

Заключение: Тъй като повече от 70% от възрастните в Европа са напълно ваксинирани, възстановяването на региона е в ход, като нивата се доближават до 2019 година. Въпреки че тези летни месеци не можеха да постигнат най – големите очаквания, те бяха значително по -добри от лятото на 2020 г. Най -новото събитие, в което Великобритания премахва ограниченията за международни пътувания от 4 октомври, заслужава да се отбележи и може да повлияе на сроковете за възстановяване на пътуванията в Европа.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.