fbpx

STR: Загуби ли Европа още едно лято?

Летен туристически сезон 2020 несъмнено изглеждаше много по-различно в Европа поради глобалното въздействие на пандемията COVID-19. Тази година обаче имаше надежда, че усилията на региона за “по -нормално“ лято ще бъдат успешни. На 1 юли 2021 г. влезе в сила Регламентът на ЕС за цифрови сертификати за COVID, който позволява на напълно ваксинираните туристи да избягват тестовете или карантините и да разширят списъка с европейски региони, в които могат да пътуват. Юли и август са винаги два от най – важните месеци в Европа за хотелите с туристи, разпръснати по целия континент по време на лятната ваканция, така че усилията като гореспоменатия цифров сертификат COVID помогнаха на европейските хотели да избегнат поредното изгубено лято.

Великобритания все още е водеща във възстановяването на заетостта, а в началото на месец септември (седмицата, която приключи на 5 септември) достигна 77,0% от нивото на 2019 г. Турция (72,7%) се класира на второ място при индексиране спрямо 2019 г., докато Русия (68,3%) е на трето място. Много по-ниско в списъка за тази начална седмица на септември Белгия, Франция, Италия, Холандия, Португалия и Испания се възстановиха само между 50,2% – 66,0% от нивата през 2019 г.

screenshot 2021 10 03 090933 STR: Загуби ли Европа още едно лято?

По отношение на ADR (Average Daily Rate или Средна цена за стая), Европа показа много по – силни нива на възстановяване. За седмицата, завършваща на 5 септември, Италия отчете ADR доста над (116,3%) нивото си за 2019 г., следвана от Португалия (108,6%) и Русия (106,7%).

adr recovering swiftly across the continent100 STR: Загуби ли Европа още едно лято?

Пазарите за ваканция в Северна Европа отбелязаха силно представяне през летните месеци, дължащо се на вътрешното търсене. За седмицата, завършваща на 5 септември, определените от STR пазари на Нормандските острови, Корнуол и Девън във Великобритания се възстановиха до 86,0% от нивата на заетост през 2019 г. Труймясто (агломерация в Северна Полша, Поморско войводство. Обхваща градовете Гданск, Гдиня и Сопот) (77.0%) и Балтийското крайбрежие в Германия (76.0%) също показаха стабилни нива.

northern europe leisure markets mostly recovered100 STR: Загуби ли Европа още едно лято?

От друга страна, основните летни дестинации в Южна Европа изпитаха големи затруднения. Ограниченията за пътуване, особено от ключови пазари, като например Великобритания и нейната “светофарна система за пътуване”, имаха отрицателно въздействие върху този регион. Турската Ривиера и Алгарве публикуваха нива, които бяха съответно 65,5% и 58,0% от нивата през 2019 г. за седмицата, завършваща на 5 септември. Балеарските и Канарските острови достигнаха по – малко от 40% заетост в сравнение със 2019 г.

southern europe has struggled due to travel restrictions100 STR: Загуби ли Европа още едно лято?

Заключение: Тъй като повече от 70% от възрастните в Европа са напълно ваксинирани, възстановяването на региона е в ход, като нивата се доближават до 2019 година. Въпреки че тези летни месеци не можеха да постигнат най – големите очаквания, те бяха значително по -добри от лятото на 2020 г. Най -новото събитие, в което Великобритания премахва ограниченията за международни пътувания от 4 октомври, заслужава да се отбележи и може да повлияе на сроковете за възстановяване на пътуванията в Европа.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]