fbpx

Ще попадне ли България в страните без карантина за британците?

Великобритания ще премахне 14-дневния карантинен период за хора, пристигащи от страни, за които смята, че има по-нисък риск за заразяване с COVID-19, заяви правителството в петък.

Съветите на Министерството на външните работи да се избягват всички пътувания, които не са със задължителен характер извън Великобритания, също ще бъдат облекчени за някои страни и региони. Взети заедно, тези промени ще улеснят британците да пътуват в чужбина за лятната си ваканция.

Облекченията са най-новият ход, предприет от правителството за премахване на спешните мерки, предприети за спиране на разпространението на COVID-19, тъй като министрите гледат да ограничат икономическите щети, причинени от вируса.

Експертен екип ще постави нациите в три категории: зелено, кехлибар и червено. Пътниците, пристигащи от зелени и кехлибарени страни, вече няма да трябва да карантират себе си 14 дни след пристигането си.

„Новата ни система за оценка на риска ще ни позволи внимателно да отворим редица безопасни маршрути за пътуване по целия свят“, заяви говорител на правителството. „Но ние няма да се колебаем да сложим спирачките, ако възникнат рискове.“

Правилата за страните с червена категория няма да се променят. Карантинната политика, въведена на 8 юни, беше подложена на сериозна критика от авиокомпаниите, летищата и сектора на хотелиерството, които твърдят, че тя пречи на международните пътувания в момент, когато са се надявали тя да се възстанови.

Предстои обявяването на категориите през следващата седмица, като промените в правилата се очаква да влязат в сила седмицата след това. Те ще се основават на фактори, включително разпространение на COVID-19, траекторията на заболяването и надеждността на данните. Великобритания заяви, че е вероятно да обсъдят това със страни, включително Франция, Гърция и Испания.

През следващата седмица Министерството на външните работи ще обяви онези страни, в които счита, че рискът за общественото здраве вече не е неприемливо висок.

Дали България ще попадне в “зеления” списък, все още не се знае. Миналият месец страната ни фигурираше във всички разговори на главните мениджъри на големите туроператори в Англия и Европа като надеждна дестинация и една от държавите, към които ще се пренасочи туристическия поток. За съжаление обаче през изминалите седмици, заедно с покачването на случаите със заразени с Covid-19, България започна да се споменава все по-рядко, за сметка на Гърция, Испания, Португалия и други.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]