fbpx

Статистика след сезон 2020 в Гърция: Само 60% работещи хотели, 23% заетост

Само 60 процента от всички хотели в Гърция са успели да работят през тазгодишния туристически сезон и то за кратък период от време, се казва в доклад на Института за изследвания и прогнози на туризма (ITEP) за възобновяването на гръцките хотели след коронавируса.

Според доклада, представен по време на онлайн пресконференция в понеделник, от 9 971 гръцки хотели (целогодишни и сезонни), които са работили през 2019 г., само 67 процента (6700) са решили да получат необходимите здравни протоколи и постепенно да рестартират дейност.

Данните на ITEP показват, че 2328 целогодишни хотели и 3699 сезонни хотели са отворили отново след блокирането. Въпреки това, поради несигурността, причинена от Covid-19 и ограниченията за пътуване, търсенето остана ниско през по-голямата част от сезона. Средната заетост на хотели в Гърция за месеците юли, август и септември възлиза на 23,1%, а средната цена на стаите за същия период достига едва 86 евро.

Припомня се, че проучването на ITEP през юни 2020 г. за ефектите на Covid-19 върху гръцкия хотелски сектор, установи, че 84% от хотелите в страната са възнамерявали да отворят след блокирането за сезон 2020. В крайна сметка обаче редица хотели предпочетоха да останат затворени, страхувайки се от риска да се отворят отново към несигурно търсене и относително ниска заетост.

Докладът разкрива също, че 717 гръцки целогодишни хотела, които са отворени, възнамеряват да затворят отново до края на 2020 г. „Това ясно показва трудността през следващите месеци за хотелския сектор“, каза президентът на Гръцката хотелска камара, Александрос Василикос. Коментирайки решението на хотелиерите да не отварят изобщо тази година или да затворят, въпреки че са били отворени отново след блокирането, Василикос каза, че рискът от работа е висок, тъй като основният елемент, който влияе върху решението на хотелиерите, е търсенето.

„Абсолютно ясно е, че когато границите на определени държави са затворени, независимо дали са балкански пазари или Великобритания например, редица хотелиери веднага ще изберат да не работят или да затворят през останалата част от годината, което има смисъл, особено като се има в предвид, че някои хотели са пряко зависими от конкретни държави “, каза той.

Освен това Василикос заяви, че в края на туристическия сезон 2020 г. се очаква гръцките хотели да получат приходи под 3,5 милиарда евро – от 18,5 милиарда евро през 2019 г. Председателят на хотелската камара добави, че оборотът тази година също е силно повлиян от липсата на конференции, тъй като всички планирани събития, които трябваше да бъдат организирани в хотелите, бяха отменени или проведени на практика поради пандемията.

„Нямаше цели за сезона тази година, нито за оборот, нито за пристигащи. Единствената цел, която имахме тази година, беше да осигурим здравна безопасност и вярвам, че гръцките хотелиери се възползваха от случая и оставиха важно наследство за следващия сезон, което всички се надяваме да се различава от това, през което току-що преминахме“, подчерта той.

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]