fbpx

Статистика: Рекордно ниска заетост и средна дневна цена за стая в хотелите в Турция

Средната заетост на хотелите в Турция през юни е паднала до рекордно ниски за този период през годината 21.2%, докато само за град Истанбул тази цифра е 13.8%.

Дали ще бъде възможно да се „навакса“ през останалите месеци на летния сезон и заетостта на хотелите да достигне до нормалните си нива за високия сезон остава под въпрос, въпреки възобновяването на полетите между Турция и Русия.

Подробна статистика беше публикувана от Turismgunsel, позовавайки се на данни от турската асоциация на хотелиерите TÜROB. Според доклада през юни коефициентът на заетост на хотелите в Турция е паднал до 21,2% от средно 68,4% за миналата година.

Също през юни средната дневна цена за стая, изразена като ADR (Average daily rate), се понижи с 37,2% до 54,4 евро, докато приходите от налична стая (RevPAR) за общия брой стаи са намалели с 80,1% до само 11,5 евро. В същото време турските изследователи подчертават, че картината е подобна в Европа: средната заетост в европейските дестинации е била 21,6%, докато средната цена е 81,9 евро, а приходът на стая е 17,7 евро.

Общо в Турция от януари до юни процентът на заетост на хотелите постепенно намалява поради коронавируса от 47,3% на 33,4%, средната дневна цена на стаите намалява с 16,6% и възлиза на 57,7 евро, а RevPar – с 56% до 19,2 евро.

В същото време в Истанбул, където не са отворени всички хотели след пандемията, заетостта намалява с 81,2% и възлиза на катастрофалните 13,8%. Средната дневна цена на стая е паднала до 62,3 евро – с 35,2%. През юни 2019 г. тази сума е била 96,1 евро. В Анталия коефициентът на заетост, който през юни 2019 г. достигна 70,4%, намалява с 55% и възлиза на 31,7%.

Много евтини хотели в Анталия и други морски курорти в Турция все още са затворени поради липса на търсене, така че проучването включва предимно луксозни хотели.

Източник: www.turob.com

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.