fbpx

Статистика: Рекордно ниска заетост и средна дневна цена за стая в хотелите в Турция

Средната заетост на хотелите в Турция през юни е паднала до рекордно ниски за този период през годината 21.2%, докато само за град Истанбул тази цифра е 13.8%.

Дали ще бъде възможно да се „навакса“ през останалите месеци на летния сезон и заетостта на хотелите да достигне до нормалните си нива за високия сезон остава под въпрос, въпреки възобновяването на полетите между Турция и Русия.

Подробна статистика беше публикувана от Turismgunsel, позовавайки се на данни от турската асоциация на хотелиерите TÜROB. Според доклада през юни коефициентът на заетост на хотелите в Турция е паднал до 21,2% от средно 68,4% за миналата година.

Също през юни средната дневна цена за стая, изразена като ADR (Average daily rate), се понижи с 37,2% до 54,4 евро, докато приходите от налична стая (RevPAR) за общия брой стаи са намалели с 80,1% до само 11,5 евро. В същото време турските изследователи подчертават, че картината е подобна в Европа: средната заетост в европейските дестинации е била 21,6%, докато средната цена е 81,9 евро, а приходът на стая е 17,7 евро.

Общо в Турция от януари до юни процентът на заетост на хотелите постепенно намалява поради коронавируса от 47,3% на 33,4%, средната дневна цена на стаите намалява с 16,6% и възлиза на 57,7 евро, а RevPar – с 56% до 19,2 евро.

В същото време в Истанбул, където не са отворени всички хотели след пандемията, заетостта намалява с 81,2% и възлиза на катастрофалните 13,8%. Средната дневна цена на стая е паднала до 62,3 евро – с 35,2%. През юни 2019 г. тази сума е била 96,1 евро. В Анталия коефициентът на заетост, който през юни 2019 г. достигна 70,4%, намалява с 55% и възлиза на 31,7%.

Много евтини хотели в Анталия и други морски курорти в Турция все още са затворени поради липса на търсене, така че проучването включва предимно луксозни хотели.

Източник: www.turob.com

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]