fbpx

Силата на кризата: 80% спад на полетите на летище Бургас през юли и август

80 на сто спад на полетите от и към летище Бургас през най-силните летни месеци юли и август, отчетоха от Бургаската регионална туристическа камара (БРТК). Чартърни полети с туристи въобще не пристигнаха през май и юни, отчитат от организацията.

Липсата на организирани международни туристи е и причината за отлив от големите курорти като Слънчев бряг. В същото време летният сезон премина под знака на индивидуалните туристи, а основните гости бяха българите, обясняват от камарата в навечерието на Световния ден на туризма 27 септември. Новите условия за пътуване, във връзка с мерките за неразпространение на COVID-19 обаче са и причина по-малките курортни селища, особена по южното Черноморие, които традиционно са посещавани предимно от българските туристи, да отчетат повече гости в сравнение с предходния летен сезон, обясняват от организацията. Заради рестрикциите основните чужди пазари за родните морски курорти това лято се оказаха Румъния, Полша, Украйна, Чехия и Германия, отчитат от бранша.

През това лято преобладаващите резервации са били директни, без ползването на посредници, а почивките – по-кратки, но по-чести. Сред трудностите за бизнеса предвид спецификите на сезона са трудностите, породени от резервациите и анулациите в последния момент, необходимостта да се промени стила на работа, за да отговори на очакванията на българските клиенти, които са различни от тези на гостите от традиционните за морето чужди пазари, увеличените разходи за консумативи и дезинфектанти, както и за реклама. Сред проблемите, посочени от бизнеса е и наличието на малко паркоместа в курортите, предвид, че те са проектирани основно за чужди гости, пристигащи или трансферирани с автобуси от летищата.

За успешния сезон и ръстът на почиващите по родното море българи е помогнало и изискването, наложена от Гърция българите да посещават южната ни съседка само след направен PCR-тест и отрицателен резултат, както и ограниченията за пътуване в Турция, признава зам.-председателят на УС на организацията Деница Колева.

„Хаотичните действия на правителствата направиха сезона още по-труден и непредвидим“, обяснява Владимир Маринов от БРТК. „Хотелите, които отвориха, не разчитаха на особено висока заетост, намалиха броя на наетия персонал, но в крайна сметка, се оказа, че са добре заети, особено в почивните дни, което доведе до допълнителни усложнения при подсигуряване на качествено обслужване”, допълва Маринов.

Източник: Национален борд по туризъм

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]