fbpx

Сертифицирането на големите хотели в Турция стана задължително

Министерството на културата и туризма на Турция задължи всички места за настаняване от 50 или повече стаи да преминат през сертификата за безопасност на туризма. Решението вече е влязло в сила.

По-рано процедурата за сертифициране не беше необходима за възобновяване на работата на местата за настаняване. Беше достатъчно хотелите да се съобразят с изискванията на правителството, което до голяма степен дублира критериите за получаване на сертификат за безопасен туризъм.

Туристическите обекти за настаняване, които вече са отворени, но нямат сертификат, трябва да преминат през процедурата и да го получат преди 15 юли 2020 г., а хотелите, които тепърва започват да се сертифицират, трябва да бъдат сертифицирани до седем дни след отварянето.

В случай на нарушение на това изискване, работата на хотелът ще бъде преустановена и ще се прилагат сериозни санкции спрямо отговорните лица.

В момента около 70 хотела в провинция Анталия са получили сертификата за безопасен туризъм. Общо в страната са издадени сертификати за около 500 места за настаняване, а около 2 хиляди подадоха заявления за проверка.

Сертифицирането се извършва на платена основа. Обектите трябва да плащат месечна такса, която зависи от капацитета и броя на стаите. В същото време много бюджетни хотели започнаха да работят без сертификат поради икономия. По-специално, от 70-те хотела, които са сертифицирани в Анталия, по-голямата част са големи 5* курортни комплекси.

Експертите признават, че изискването за задължителна сертификация на хотели с повече от 50 стаи ще затрудни връщането на работа за нискотарифните хотели на втора линия, много малко от които дори планират да се върнат на работа през сезон 2020 г. От друга страна, това ще намали конкуренцията в хотелиерския сектор и ще позволи на вече откритите хотели със сертификати да поддържат цените на рентабилно ниво.

Източник: profi.travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]