fbpx

Руският туризъм отчете признаци на възстановяване, очаква се 8 милиона руснаци да почиват в чужбина

Руската туристическа индустрия отчете първите признаци на възстановяване след Covid-19 кризата. Според експерти, въпреки явно отрицателната 2020 година, туристическият сектор в момента наблюдава известен ефект от отложеното търсене. Като цяло се очаква около 7-8 милиона руснаци да почиват извън Русия през 2021 година, което е четири пъти повече, отколкото през 2020 г.

Приблизително 70% от очакваните приходи за 2020 година на компаниите от туристическия сектор бяха загубени. Въпреки това, благодарение на намаляване на разходите, цялостната финансова картина на годишна база не изглежда толкова ужасна. Освен това експертите са съгласни, че известна част от туристическите агенции са били принудени да затворят, но тези, които са оцелели, са успели да продадат дори повече почивки и екскурзии от преди.

Страните, които са се отворили за туристи се опитват да се възползват от желанието за пътуване на руските граждани. Най-атрактивните дестинации за руснаците са Обединените арабски емирства и Малдивите. Тези дестинации успешно успяха да привлекат руските туристи с разумни цени и висококачествен продукт. Въпреки тази положителна тенденция, Турция ще остане най-популярната страна за руските туристи през 2021 г. Потокът от туристи вероятно също ще бъде относително висок към традиционните за руснаците дестинации като Гърция, Тунис и Кипър, но само ако съответните държави отворят своите граници.

Засега обаче вътрешният туризъм ще остане предпочитаното решение в Русия, като тази година 75-80% от хората са заявили готовност да пътуват в страната. В този контекст се съобщава, че вътрешният туризъм може да нарасне с 10-15% през 2021 година. Припомняме, че поради забраната за пътуване през изминалата година, много руснаци избраха Русия за своята почивка и много от дестинациите бяха отново преоткрити и отбелязаха огромен ръст в заетостта.

За да се опита още повече да подобри този растеж, руското правителство стартира третия етап от своята програма кешбек. Условията на програмата остават същите като в първите два етапа. Туристите ще получат обратно 20% от цената на почивката или настаняването в Русия. Максималната върната сума е 20 хиляди рубли и е възможно да се пътува до всеки регион на Руската федерация. Според руската туристическа индустрия, 40% повече партньори участват в третия етап на програмата. Това възлиза на около 3,5 хиляди хотели, туроператори и агрегатори на услуги.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]