fbpx

Руските туристи попаднаха в „черния списък“ на ЕС

След отварянето на границите ЕС възнамерява да блокира влизането на граждани на Русия, САЩ и Бразилия, съобщава днес The New York Times.

Според изданието в момента в Европа се обсъждат два списъка с приемливи посетители, въз основа на това как страните се справят с пандемията на коронавирус. И двата списъка включват Китай, но изключват редица страни, включително Русия, Съединените щати и Бразилия, които водят по брой носители на вируса. Окончателният списък ще бъде одобрен от Съвета на Европа до 1 юли и ще се преразглежда на всеки две седмици.

Според пресслужбата на Европейската комисия, основното условие за влизане в списъка е поне същата или по-добра епидемиологична ситуация, отколкото в страните от ЕС. В същото време тя трябва да се стабилизира или подобрява, а броят на новите инфекции не може да надвишава 16-20 на 100 хиляди души, в течение на 14 дни. По този начин, за Русия тази цифра трябва да бъде не повече от 23-29 хиляди души за две седмици или 1600-2000 хиляди души на ден (към този момент – около 7-8 хиляди дневно).

Някои визови центрове вече започнаха да приемат заявления за визи, но дори няма намек за пълно отваряне на границите в близко бъдеще. Както от Европа, така и от Русия.

Както заяви вицепремиерът на Русия Татяна Голикова, решенията за възобновяване на международните полети ще се вземат симетрично, като се вземат предвид споразуменията на Русия с други страни и тяхната позиция по отношение на страната. От своя страна ръководителят на Роспотребнадзор (Федерална служба за надзор в сферата на правата на потребителите) Анна Попова заяви, че полетите в чужбина ще има, само след като се сведат до минимум рисковете от COVID-19. Тя добави, че международните полети ще бъдат подновени „много внимателно“, „много постепенно“ и „много бавно“.

След отварянето на границите, в Европа се очаква бум на здравния туризъм, както и голямо търсене на по-малко популярни видове пътувания – екотуризъм, събитиен и кино туризъм, гастрономически маршрути.

Според експерти въздушният трафик между Европа и Русия няма да бъде възстановен преди август – точно тогава според прогнозите пандемията в Русия ще бъде овладяна.

Източник: profi.travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.