fbpx

Руските туристи попаднаха в “черния списък” на ЕС

След отварянето на границите ЕС възнамерява да блокира влизането на граждани на Русия, САЩ и Бразилия, съобщава днес The New York Times.

Според изданието в момента в Европа се обсъждат два списъка с приемливи посетители, въз основа на това как страните се справят с пандемията на коронавирус. И двата списъка включват Китай, но изключват редица страни, включително Русия, Съединените щати и Бразилия, които водят по брой носители на вируса. Окончателният списък ще бъде одобрен от Съвета на Европа до 1 юли и ще се преразглежда на всеки две седмици.

Според пресслужбата на Европейската комисия, основното условие за влизане в списъка е поне същата или по-добра епидемиологична ситуация, отколкото в страните от ЕС. В същото време тя трябва да се стабилизира или подобрява, а броят на новите инфекции не може да надвишава 16-20 на 100 хиляди души, в течение на 14 дни. По този начин, за Русия тази цифра трябва да бъде не повече от 23-29 хиляди души за две седмици или 1600-2000 хиляди души на ден (към този момент – около 7-8 хиляди дневно).

Някои визови центрове вече започнаха да приемат заявления за визи, но дори няма намек за пълно отваряне на границите в близко бъдеще. Както от Европа, така и от Русия.

Както заяви вицепремиерът на Русия Татяна Голикова, решенията за възобновяване на международните полети ще се вземат симетрично, като се вземат предвид споразуменията на Русия с други страни и тяхната позиция по отношение на страната. От своя страна ръководителят на Роспотребнадзор (Федерална служба за надзор в сферата на правата на потребителите) Анна Попова заяви, че полетите в чужбина ще има, само след като се сведат до минимум рисковете от COVID-19. Тя добави, че международните полети ще бъдат подновени “много внимателно”, “много постепенно” и “много бавно”.

След отварянето на границите, в Европа се очаква бум на здравния туризъм, както и голямо търсене на по-малко популярни видове пътувания – екотуризъм, събитиен и кино туризъм, гастрономически маршрути.

Според експерти въздушният трафик между Европа и Русия няма да бъде възстановен преди август – точно тогава според прогнозите пандемията в Русия ще бъде овладяна.

Източник: profi.travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]