fbpx

Русия стимулира строежите на нови хотели с рекордно ниски лихвени проценти

Руската федерация одобри програма за отпускане на кредити за изграждане на туристическа инфраструктура, като лихвения процент по тях ще бъдe намален до 3-5% годишно, заяви министър-председателя Михаил Мишустин по-рано днес.

Според документа лихвените проценти ще бъдат намалени до 3-5% годишно (от сегашните 10%), а срокът на договора за кредит ще е до 15 години включително. Средствата могат да бъдат използвани за изграждане на нови хотели или реконструкция на сгради за хотели, с площ не по-малко от 500м2 или с фонд от 120 стаи или повече, а също може да се инвестира в хотели, разположени в многофункционални (офис или търговски и развлекателни) комплекси, ако фондът им надвишава 150 стаи.

Минималният и максималният размер на кредита се определят от Ростуризъм, като също така ще се поддържа регистър на кредитополучателите и формира списък на оторизирани банки. Само онези организации, които нямат просрочени заплати на служители и забавени плащания на данъци и които не преминават през процедури по ликвидация или несъстоятелност, могат да получат преференциален кредит.

„Това решение ще позволи да се привлекат нови инвеститори в тази област. Предприемачите ще получат необходимите гаранции. В същото време условията за правене на бизнес ще бъдат ясни и прозрачни“, каза Михаил Мишустин на среща с вицепремиерите. Според него това е “поредната стъпка към създаването на висококачествена инфраструктура, която ще увеличи привлекателността на регионите за туризъм”.

Премиерът отбеляза още, че всички мерки, предприети от правителството за развитие на туризма, ще бъдат включени в новия национален проект.

„Липсата на качествена туристическа инфраструктура е един от ключовите и системни проблеми на развитието на туризма в страната днес. Решението за субсидиране на част от лихвения процент за строителство и обновяване на хотели от държавата е дългоочаквана мярка за индустрията. През следващите няколко години очакваме да привлечем значителни инвестиции в изграждането на хотели в онези региони на страната ни, където виждаме техния недостиг, заедно с увеличаване на търсенето за отдих и пътувания“, коментира шефът на Ростуризъм, Зарина Догузова.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]