fbpx

Русия отложи издаването на електронни визи за чужденци

Чужденците няма да могат да влизат в Русия с електронна виза в близко бъдеще. Както се съобщава на уебсайта на руското външно министерство, тяхното издаване е временно спряно “с цел да се осигури държавна сигурност, да се защити общественото здраве и да се предотврати разпространението на коронавирус”. Уточнява се, че процеса на издаване на електронни визи ще се възобнови след публикуването на специален указ на правителството на Руската федерация.

Законът за въвеждането на електронни визи от 1 януари 2021 г. бе подписан от руския президент Владимир Путин още на 31 юли. Те ще имат статут на независима категория визи заедно с дипломатически, служебни, обикновени и транзитни визи и ще бъдат предназначени за туристически, бизнес, гостуващи и хуманитарни цели.

Припомняме, че само преди няколко дни Русия обяви въвеждането на електронни визи за граждани от над 50 страни, включително и тези на България. Новината бе приета изключително положително от всички, които са били отказвани през годините от пътуване в Русия, именно заради дългия, скъп и изморителен процес по придобиване на руска виза.

Според експерти това решение е очаквано, тъй като оперативният щаб към правителството на Руската федерация все още не е одобрил влизането на чуждестранни туристи в страната. Марина Левченко, генерален директор на туроператора Тари Тур, заяви пред Profi.Travel, че през новата година не е имало искания от чуждестранни партньори за организиране на турове до Русия. Всички те обаче са информирани за новия начин на влизане и с нетърпение очакват края на пандемията, добави експертът.

„Периодът от януари до март във входящия туризъм винаги се счита за нисък сезон, а сега, когато по-голямата част от света е затворен, още повече. Няма полети – няма запитвания. Надяваме се ситуацията да започне да се променя, тъй като се правят ваксинации в различни страни. И електронните визи ще започнат да се въвеждат поетапно за най-безопасните от тях“, каза Левченко.

Генералният директор на “Тари-тур” предположи, че ситуацията ще се подобри от април, а входящият туризъм ще придобие сила, според най-оптимистичните прогнози, до края на лятото.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]