fbpx

Русия обяви позицията си относно пътуванията това лято в България, Турция и други

Министерството на външните работи на Русия обяви официалната си позиция относно перспективите за пътувания в чужбина това лято. Вечерта на 28 май на уебсайта на агенцията се появи обширен документ с доста подробно описание на ситуацията във всяка страна. Още от първия параграф става ясно, че руснаците не могат да разчитат на бързо възстановяване на възможностите си за пътуване.

Относно Турция всичко изглежда сравнително добре за руските граждани- почивката там “ще стане възможна след приключване на санитарната и епидемиологична сертификация на туристическите места“. Вероятно в близко бъдеще ще има информация по повод възобновяването на полетните програми.

Относно България, министерството отчита следното: чужденците ще бъдат задължени да попълват декларации, потвърждаващи, че не са заразени с коронавирус, и се съгласяват, че в случай на заболяване, лечението ще се извърши за тяхна сметка. “Възстановяването на туристическия поток от Русия към България все още не е обсъждано”, подчертава министерството.

Любопитно е, че когато описва ситуацията с Гърция, Министерството на външните работи започва така: „приходите от туризъм съставляват една трета от БВП на страната“. Вероятно по този начин властта в Русия се опитва да предупреди туристите от необмислени пътувания до там, ако такава възможност се появи твърде рано. Министерството съобщава, че страната “започва да отваря месетата за настаняване и заведенията за хранене от 15 юни. Отварянето на външните граници ще се извършва на двустранна основа с онези държави, в които тежестта на ситуацията с коронавирус е намалена.”

„В Кипър планират да започнат туристическия сезон поетапно. От 9 до 20 юни летищата ще започнат да приемат граждани от 19 страни, разделени в две категории в зависимост от епидемиологичния им статус. При влизане ще е необходимо да се предостави сертификат за отсъствие на вируса. По отношение на Русия ситуацията може да стане по-ясна през втората половина на юни “, заяви външното министерство. Припомняме, че Кипър представи план за извънредни ситуации и покриване на медицински разходи, ако турист се разболее от Covid-19, като част от усилията за насърчаване на завръщането на почиващите.

По всичко личи, че руските граждани ще могат да тръгнат на почивка в Европа не по-рано от началото на юли. Границите на страната продължават да са затворени, а случаите на заразени с Covid-19 бавно намаляват, но все още не са паднали под 8000 на ден.

Източнк: Министерство на външните работи на Руската Федерация

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]