fbpx

Румъния отново включи България в червената зона, Израел вдига забраната за пътуване

Считано от 00:00 ч. на 3 октомври България е включена в списъка с държави от т.нар. „червена зона“, за пътуващите от които се налага 14-дневна карантина при влизане в Румъния. Това е поредната седмица, в която Румъния промяна “зонирането” на България от жълта в червена зона и обратно.

На карантина не подлежат следните лица:

– Лица, които са били ваксинирани срещу SARS-CoV-2, като до влизането в Румъния трябва да са изминали най-малко десет дни от завършването на пълната схема за ваксинация. Поставянето на ваксината и датата на завършването на пълната схема на ваксинация се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с документ, издаден от здравното звено, където е била поставена ваксината, на езика на съответната държава и на английски език.

– Лица, които представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт). Негативният резултат от RT-PCR тест се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или със съответния документ, издаден на езика на съответната държава и на английски език.

– Лица, които през последните 180 дни са били потвърдени като заразени с вируса SARS-CoV-2 като към датата на влизане в Румъния са изминали най-малко 14 дни от датата на потвърждаване на заразяването. Преболедуването на COVID-19 се доказва с цифров COVID сертификат на ЕС или с положителен резултат от RT-PCR тест за SARS-CoV-2 от датата на потвърждаване на заразяването, на езика на съответната държава и на английски език.

– Деца на възраст до 12 години включително (без необходимост от тест).

– Деца на възраст между 12 и 16 години, които представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди качване в превозното средство (за пътуващите с обществен транспорт) или влизането в Румъния (за пътуващите със собствен транспорт).

Въпреки, че вече сме в октомври месец и летния туристически сезон приключи за голяма част от хотелите по Черноморието, румънските туристи са важни за целогодишната заетост на дестинация България. През октомври месец 2020 година близо 100 хиляди румънски граждани са посетили България, като 9000 са посещенията с цел почивка и екскурзия.

Междувременно от 4 октомври Израел вдига забраната за пътуване заради коронавирусната ситуация до България, Бразилия и Турция, пише уnetnews, като се позовава на израелското министерство на здравеопазваното. Досега израелците не можеха да пътуват до трите дестинации, смятани за високорискови. Онези, които трябваше да го направят, искаха специално разрешение от комисията по изключенията към здравното министерство.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]