fbpx

Разкази от първите туристи в Испания, изключителна хигиена в RIU Hotels

Първите туристически чартъри бяха пуснати в Европа – от Германия до испанския остров Майорка. Като част от пилотна програма за разработване на антикоронавирусни мерки в хотели и курорти, 11 000 германски туристи отпътуваха до Испания, придружени от журналисти от повечето големи германски медии.

Историята на един от тях, Атика Шуберт, представляващ CNN ще ви цитираме в съкратена версия, подбирайки най-интересните факти.

„Сега е време за закуска, което означава, че трябва да проверя температурата, да си сложа маска за лице, да дезинфекцирам ръцете си с алкохол и да сложа пластмасови ръкавици за еднократна употреба. Всичко това, преди дори да пия кафе”, описва журналистът първите си усещания. Действието се развива в хотел Riu Concordia, който е част от испанската хотелската верига със седалище точно на остров Майорка.

Именно този хотел беше специално избран за тестване на протоколите, разработени от властите срещу разпространението на коронавирус. Хотелът е изцяло резервиран от TUI Германия, а първите полети на компанията от Германия до Майорка са разпродадени в рамките на 36 часа.

Смята се, че ако експериментът бъде успешен, този опит ще помогне за бързото възобновяване на туристическия сектор на испанската икономика. „Светът ще ни разглежда като пример за следване. Добър пример “, каза директорът на хотела Серхио Наваро пред CNN. За тази цел RIU Hotels инвестира в много нови протоколи за сигурност. „Във фоайето ни термокамерата сканира гостите, когато влизат през плъзгащи се врати: ако телесната ви температура е в нормални граници, ще ви светне зелена светлина, която ви кани да влезете. Но ако температурата ви се повиши над нормалната, тогава ще светне червена светлина”, обясни г-н Наваро.

Въпреки куп ограничения, въведени от хотела, персоналът е весело или умело го показва. „Когато кажа на сервитьора, че закусвам сам, той ме поздравява за избора на „най-сигурния вариант“. Наистина, приборите ми са запечатани сигурно в пакет за еднократна употреба, а около масата са поставени табели, които ми напомнят да спра на два метра от другите гости. Придвижването в бюфета обаче е трудно, особено без навик: трябва да следвате червените стрелки на пода, за да избегнете сблъсъци с други гости.”, коментира журналист ситуацията в ресторантите.

„Напускайки зоната за закуска, се натъквам на мопове от поне два чистачки в престилки, които усилено дезинфекцират пода. След това една от тях пристъпи към дезинфекция на саксиите с палми в залата с помощта на алкохолен спрей“, разказва очевидец.

Но всички места за забавление както в самия хотел, така и на острова като цяло са затворени. Много хотели не отвориха, както и магазините за сувенири. „Има нещо тъжно в това да видите барове и клубове, натрупани с дъски. Алеята, която обикновено беше изпълнена с музика, е зловещо мълчалива. Срещу искрящото синьо на нашия хотелски басейн се вижда друг хотел – все още затворен, с кафява утайка в дъното на празния басейн.”, описва журналистът ситуацията около открит хотел.

Все пак туристите се наслаждават на почивката си, макар и с толкова много ограничения. Някои дори намират своите предимства в това. Основното е липсата на тълпи, както и многото свободни места на шезлонгите край морето и басейна.

Източник: CNN

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]