fbpx

Проучване на Skift: Русия е сред лидерите в света по възстановяване на туризма

Туристическата индустрия беше силно засегната от пандемията Covid-19 и все още се бори яростно с последиците от кризата. Въпреки това, в някои региони на света възстановяването на туризма е в разгара си и с очакване за по-добри дни. Възстановяването на туристическата индустрия беше проследено от изследователската платформа Skift в индекс, базиран на точкова система. И този индекс ясно показва, че някои страни се връщат към нивата преди пандемията, докато други вече са достигнали тези обеми.

Индексът за възстановяване на Skift се основава на няколко показателя. Това са търсенето на хотелски резервации, самолетни пътувания и коли под наем, рентабилност на хотелските стаи и проценти на полети и заетост в хотелите. Въз основа на съответните данни една държава може да получи максимум 100 точки, което показва контраста между текущите данни и тези от 2019 г. Трябва да се отбележи, че глобалният индекс е 60 точки.

Според индекса Русия е показала възстановяване с най – бързи темпове в света през месец август. Причината за това е активното отваряне на границите, минималните ограничения и развитието на вътрешния туризъм. От юли до август резултата на Русия е нараснал от 73,4 на 85,1 точки. По-точно това е продиктувано от възобновяването на полетите до египетските курорти и одобряването на руската ваксина Sputnik V за пътуване до Тайланд. Но друг основен фактор е растежът на вътрешния туристически пазар. От януари до юли тази година 48,5 милиона души са превозени с вътрешни полети, което е с 18 % повече, отколкото през предкризисната 2019 година.

Припомняме, че в началото на 2021 година Руската федерация одобри програма за отпускане на кредити за изграждане на туристическа инфраструктура, като лихвения процент по тях ще бъдe намален до 3-5% годишно. Според документа лихвените проценти ще бъдат намалени до 3-5% годишно (от сегашните 10%), а срокът на договора за кредит ще е до 15 години включително. Средствата могат да бъдат използвани за изграждане на нови хотели или реконструкция на сгради за хотели, с площ не по-малко от 500м2 или с фонд от 120 стаи или повече, а също може да се инвестира в хотели, разположени в многофункционални (офис или търговски и развлекателни) комплекси, ако фондът им надвишава 150 стаи.

Освен в Русия, възстановяването на туризма е в разгара си и в други страни, като Южна Африка (от 40 до 48 точки), Индия (от 50 до 59) или Испания (от 63 до 74), но само две държави изпреварват Руската федерация в абсолютни числа. Това са Мексико (през август отбеляза 100,9 точки) и Бразилия (88,9 точки). За разлика от Русия обаче, тези страни нямат или имат минимални ограничения, като туристите не са задължени да представят сертификати за ваксинация. В този контекст е доста иронично, че Бразилия има втората най-висока смъртност от Covid-19 в света, докато честотата на вируса се увеличава в Мексико. Освен Мексико, Русия и Бразилия, други страни, които се представят сравнително добре, включват САЩ (80), Турция (78), но и европейски дестинации като Франция (73) и Италия (70).

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]