fbpx

Проучване: Какво планират немските туристи за лято 2021? България не фигурира сред топ дестинациите

Германците искат да пътуват отново тази година, но са загрижени дали пътуването им ще бъде безопасно на фона на продължаващата пандемия, според годишното проучване на BAT. Тази смесена перспектива за 2021 идва след година, когато пандемията драстично наруши пътуванията, принуждавайки много германци или да почиват в собствената си страна, или да не пътуват изобщо.

През 2020 г. само 37% от германците са пътували за развлечение с продължителност поне 5 дни, в сравнение с между 60% и 65% през всяка от предходните три години, показва проучване сред 3000 човека (проведено през декември и януари от пазарните изследователи GfK). Това е най-ниската цифра досега през последните три десетилетия.

Една тема доминира в това как германците мислят по отношение на планирането на пътуванията за 2021 г., стана ясно от проучването. Около три четвърти от анкетираните заявяват, че имат „опасно“ чувство за пътуване по време на пандемията. „Безопасността беше, е и остава основното условие за пътуване“, заяви Улрих Райнхард, ръководител на проекта за проучвания в туризма BAT.

В същото време обаче германците определено искат да пътуват отново, след като сегашните ограничения бъдат облекчени, показва проучването. Почти половината от анкетираните планират да отидат на поне едно ваканционно пътуване тази година (при 65% през миналата година). Една трета ще очакват развитието през следващите месеци, докато 23% планират да останат у дома (14% през 2020 г.).

Потребителите също са загрижени за цените, установи проучването. Цели 77% от анкетираните очакват почивките в чужбина да струват повече през тази година. Това може да е една от причините, поради които около две трети от анкетираните планират кратко пътуване, а не почивка извън Европа.

По отношение на дестинациите, Германия бе категоричен победител миналата година. Близо 56% от германците са ходили на “вътрешна почивка” в сравнение с едва 34% през 2019 г. Това високо ниво е достигано за последно през 70-те години, преди да навлезе масовия туризъм до европейските плажни дестинации.

Сред европейските дестинации Австрия се изкачи начело миналата година с 5,7% дял на международните пътувания, тъй като германците караха до Алпите, вместо да летят до Средиземно море. Положителното обаче е, че Испания и Италия оглавяват списъка с планирани дестинации тази година, следвани от Скандинавия, Гърция и Австрия. Междувременно дестинациите на дълги разстояния загубиха силно през 2020 г., тъй като международните пътувания станаха невъзможни за много страни.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]