fbpx

Производителите на самолети експериментално оценяват шансовете за заразяване на борда

Шансовете пътниците да се заразят с коронавирус на борда на самолет са много малки, дори ако хората кихат и не носят маска. Това съобщава изпълнителния вицепрезидент- инженер на Airbus Жан-Брис Дюмон.

Компанията стигна до такива заключения, като симулира различни ситуации в специална лаборатория. Според Дюмон самолетът е безопасен поради дизайна си. Половината от обема на въздуха в кабината се подновява постоянно: той се изхвърля през изпускателните клапани и се заменя с външен въздух, който пък се взема от компресорите на двигателя, докато другата половина от обема се рециркулира чрез HEPA филтри, които улавят повече от 99,9% вируси. Освен това разпространението на вируса според лекарите се улеснява от разговорите на висок тон, а пътниците на борда са предимно мълчаливи или говорят тихо.

„След като измерихме качеството на въздуха в A340 и броя на микробите, преди да затворят вратите на самолета и след това, в полет, се оказа, че е с над 2000 пъти по-чист по време на полет“, отбеляза експертът. Поставянето на пластмасови бариери между пътниците според него е излишно. Първо, ако пътник киха или кашля, човекът, който седи отпред, е изложен на най-голям риск от инфекция. Второ, такива бариери блокират хората и няма да позволят в случай на спешна евакуация самолета да се евакуира за 90 секунди.

Според професора от Станфорд Джон Кокрайн, спонсорираните от правителството резултати от научните изследвания могат да подкрепят авиационния бизнес, както и бюджетните субсидии. След премахването на карантината търсенето на самолетни пътувания ще се възстановява с големи трудности, включително поради опасения от инфекция на борда.

Източник: profi.travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]