fbpx

Производителите на самолети експериментално оценяват шансовете за заразяване на борда

Шансовете пътниците да се заразят с коронавирус на борда на самолет са много малки, дори ако хората кихат и не носят маска. Това съобщава изпълнителния вицепрезидент- инженер на Airbus Жан-Брис Дюмон.

Компанията стигна до такива заключения, като симулира различни ситуации в специална лаборатория. Според Дюмон самолетът е безопасен поради дизайна си. Половината от обема на въздуха в кабината се подновява постоянно: той се изхвърля през изпускателните клапани и се заменя с външен въздух, който пък се взема от компресорите на двигателя, докато другата половина от обема се рециркулира чрез HEPA филтри, които улавят повече от 99,9% вируси. Освен това разпространението на вируса според лекарите се улеснява от разговорите на висок тон, а пътниците на борда са предимно мълчаливи или говорят тихо.

„След като измерихме качеството на въздуха в A340 и броя на микробите, преди да затворят вратите на самолета и след това, в полет, се оказа, че е с над 2000 пъти по-чист по време на полет“, отбеляза експертът. Поставянето на пластмасови бариери между пътниците според него е излишно. Първо, ако пътник киха или кашля, човекът, който седи отпред, е изложен на най-голям риск от инфекция. Второ, такива бариери блокират хората и няма да позволят в случай на спешна евакуация самолета да се евакуира за 90 секунди.

Според професора от Станфорд Джон Кокрайн, спонсорираните от правителството резултати от научните изследвания могат да подкрепят авиационния бизнес, както и бюджетните субсидии. След премахването на карантината търсенето на самолетни пътувания ще се възстановява с големи трудности, включително поради опасения от инфекция на борда.

Източник: profi.travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.