fbpx

Приключи разследването на фалита на Thomas Cook – без последствия за ръководството

Службата по несъстоятелност и банкрути, която разследваше фалита на един от най-големите туристически холдинги Thomas Cook, реши да не предприема допълнителни действия срещу ръководството на компанията, съобщава Sky News, позовавайки се на свои източници.

„Ликвидацията на Thomas Cook Group е сложно и сериозно начинание, като служебният синдик изпълнява отговорността си да осигури правилното ликвидиране на туристическия бизнес в интерес на кредиторите. Въз основа на констатациите, направени от синдика след разследване на поведението на директорите на Thomas Cook, Службата по несъстоятелността в момента не възнамерява да инициира каквито и да било производства за наказание на директорите“, се казва в изявление на Службата по несъстоятелността в отговор на искане от британски журналисти.

Разследването продължи повече от две години, като за работата му бяха отредени три години. В Обединеното кралство му беше отдадено голямо значение, предвид последствията както за стотици хиляди клиенти и хиляди служители, така и за инвеститорите на холдинга. Службата по несъстоятелността внимателно проучи действията на ръководството на туристическия холдинг в навечерието на фалита, а също така анализира финансовата му дейност. По – специално беше планирано да се установи дали компанията продава в момент, когато вече е неплатежоспособна, и дали е издавала подвеждащи финансови отчети.

Thomas Cook обяви принудителна ликвидация през септември 2019 г. след дълги преговори с инвеститори за набиране на повече от милиард евро допълнително финансиране. Последствията засегнаха над 150 000 туристи, които в този момент бяха в чужбина, което наложи организиране на най – мащабната репатрационна кампания в следвоенния период.

Освен това сривът на туроператора се превърна в сериозна криза в туристическия бранш в Испания, Гърция, Кипър и други страни, тъй като спрялата работа компанията имаше огромни дългове към хотелиери и домакини.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]