fbpx

Приключи разследването на фалита на Thomas Cook – без последствия за ръководството

Службата по несъстоятелност и банкрути, която разследваше фалита на един от най-големите туристически холдинги Thomas Cook, реши да не предприема допълнителни действия срещу ръководството на компанията, съобщава Sky News, позовавайки се на свои източници.

„Ликвидацията на Thomas Cook Group е сложно и сериозно начинание, като служебният синдик изпълнява отговорността си да осигури правилното ликвидиране на туристическия бизнес в интерес на кредиторите. Въз основа на констатациите, направени от синдика след разследване на поведението на директорите на Thomas Cook, Службата по несъстоятелността в момента не възнамерява да инициира каквито и да било производства за наказание на директорите“, се казва в изявление на Службата по несъстоятелността в отговор на искане от британски журналисти.

Разследването продължи повече от две години, като за работата му бяха отредени три години. В Обединеното кралство му беше отдадено голямо значение, предвид последствията както за стотици хиляди клиенти и хиляди служители, така и за инвеститорите на холдинга. Службата по несъстоятелността внимателно проучи действията на ръководството на туристическия холдинг в навечерието на фалита, а също така анализира финансовата му дейност. По – специално беше планирано да се установи дали компанията продава в момент, когато вече е неплатежоспособна, и дали е издавала подвеждащи финансови отчети.

Thomas Cook обяви принудителна ликвидация през септември 2019 г. след дълги преговори с инвеститори за набиране на повече от милиард евро допълнително финансиране. Последствията засегнаха над 150 000 туристи, които в този момент бяха в чужбина, което наложи организиране на най – мащабната репатрационна кампания в следвоенния период.

Освен това сривът на туроператора се превърна в сериозна криза в туристическия бранш в Испания, Гърция, Кипър и други страни, тъй като спрялата работа компанията имаше огромни дългове към хотелиери и домакини.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.