fbpx

Предстои ли историческа сделка и раждане на най-голямата хотелска верига в света?

Слуховете за сливане на хотели Accor и IHG отново са в заглавията на световните медии за потенциална връзка, която би довела до най-голямата хотелска компания в света.

Времето за такава сделка, която би била най-голямата в хотелиерството, откакто Marriott придоби Starwood през 2016 г., изглежда съмнително в момента, твърдят анализатори. Но е интересно да се размишлява върху „брака“ на тези два гиганта в гостоприемството и как това може да се промени или по-вероятно да не промени цялостната хотелиерска индустрия.

Дори когато пандемията разтърсва индустрията, основите може да не са подходящи за такова мега сливане. Докато ограничената рентабилност в авиоиндустрията намалява броя на големите авиокомпании по света през последните 20 години, същата практика на сливане е малко вероятно да се разпростре скоро и върху хотелите.

„Въпросът при авиоиндустрията е, че рентабилността стана доста ниска и тя трябваше да се слее и консолидира“, каза Ричард Кларк, старши анализатор в Bernstein. „Не мисля, че хотелиерството има този проблем. Все още е възможно един добър, малък, самостоятелен хотел да бъде печеливш.“

Hilton е най-бързо развиващата се от четирите големи хотелски компании, която включва също Marriott, IHG и Accor и не е извършила сливане или придобиване от повече от 20 години.

„Когато се случи сливането на Marriott и Starwood, всички си мислеха, че това ще даде начало на консолидация в хотелиерството“, добави Кларк. „Всички си мислехме, че IHG ще се слее с Wyndham, че Hilton ще се слее с Hyatt и нищо от това не се е случило.“

Докато сдвояването на Accor и IHG остава силно спекулативно в момента, действително сливане би „катапултирало“ обединените хотелски вериги над Marriott, за да се превърне в най-голямата хотелска компания в света с над 1,6 милиона хотелски стаи.

Към края на второто тримесечие на 2020 година Marriott, най-голямата компания в хотелиерската индустрия, разполага с 1,4 милиона стаи. Понастоящем компанията се оценява на около 33 милиарда долара.

Източник: skift.com

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.