fbpx

За първи път в историята: Световната туристическа организация изключи Русия

Русия реши да се оттегли от Световната туристическа организация (UNWTO) на 27 април 2022 г., преди гласуването на държавите-членки. Страната обяви решението си пред UNWTO по време на общото събрание на организацията, като решението ще влезе в сила незабавно.

Въпреки това UNWTO поясни чрез публикация в Twitter, че оттеглянето на Москва няма да попречи на процедурата по изключване да продължи. UNWTO, съставена от 159 държави-членки, “недвусмислено” осъди инвазията на Русия в Украйна в началото на март, заклеймявайки “ясно нарушение на суверенитета и териториалната цялост” на тази страна.

Ден по-късно, на 28 април, Русия окончателно беше изключена от Световната туристическа организация. Решението беше одобрено с голямо мнозинство от страните членки на организацията.

От организацията изпратиха ясно послание, че туризмът е стълб на международния мир и приятелство и че членовете на UNWTO трябва да поддържат тези ценности или да се сблъскат с последствията, без изключение. Тази извънредна сесия на Общото събрание показва, че действията на Руската федерация са незащитими и противоречат на самите принципи на Световната туристическа организация и международното управление.

В изявление испанският министър на туризма Рейес Марото, който председателстваше сесията на Общото събрание, приветства избора на държавите-членки, “в съответствие с принципите” на UNWTO. Докато руското външно министерство осъди “нелегитимно” решение.

Според UNWTO това е първият път, когато организацията се събира, за да отстрани един от членовете си. Силно решение, което демонстрира солидарността, проявена от различните международни участници в туризма към украинския народ. Тази подкрепа може да се види и в действията, предприети от професионалисти в сектора по целия свят.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]