fbpx

За първи път в историята: Световната туристическа организация изключи Русия

Русия реши да се оттегли от Световната туристическа организация (UNWTO) на 27 април 2022 г., преди гласуването на държавите-членки. Страната обяви решението си пред UNWTO по време на общото събрание на организацията, като решението ще влезе в сила незабавно.

Въпреки това UNWTO поясни чрез публикация в Twitter, че оттеглянето на Москва няма да попречи на процедурата по изключване да продължи. UNWTO, съставена от 159 държави-членки, “недвусмислено” осъди инвазията на Русия в Украйна в началото на март, заклеймявайки “ясно нарушение на суверенитета и териториалната цялост” на тази страна.

Ден по-късно, на 28 април, Русия окончателно беше изключена от Световната туристическа организация. Решението беше одобрено с голямо мнозинство от страните членки на организацията.

От организацията изпратиха ясно послание, че туризмът е стълб на международния мир и приятелство и че членовете на UNWTO трябва да поддържат тези ценности или да се сблъскат с последствията, без изключение. Тази извънредна сесия на Общото събрание показва, че действията на Руската федерация са незащитими и противоречат на самите принципи на Световната туристическа организация и международното управление.

В изявление испанският министър на туризма Рейес Марото, който председателстваше сесията на Общото събрание, приветства избора на държавите-членки, “в съответствие с принципите” на UNWTO. Докато руското външно министерство осъди “нелегитимно” решение.

Според UNWTO това е първият път, когато организацията се събира, за да отстрани един от членовете си. Силно решение, което демонстрира солидарността, проявена от различните международни участници в туризма към украинския народ. Тази подкрепа може да се види и в действията, предприети от професионалисти в сектора по целия свят.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]