fbpx

ЕС договори общи критерии за отваряне на границите

Съветът на ЕС одобри предложението на Европейската комисия за координиране на мерките за ограничаване на свободното движение в рамките на ЕС, информира уебсайта Schengenvisa.

„Приветстваме това споразумение, то ще въведе ред в обърканата система. Научихме урока: кризата трябва да бъде преодоляна не чрез едностранно затваряне на границите, а чрез съвместни усилия“, се казва в изявление на комисията.

В същото време генералният директор на Европейската асоциация на туроператорите (ETOA) Том Дженкинс, коментирайки решението, заяви: “Интересно е, че те не изключиха едностранните карантини, наложени от държавите-членки, което всъщност индустрията искаше, но и това е напредък.”

Планът включва, първо, общи критерии за оценка на риска, които ще бъдат оценени въз основа на броя тестове във всяка държава на 100 хиляди население седмично, процента на положителните тестове за същия период, както и броя на новите случаи през последните две седмици.

На второ място, въз основа на тези оценки ще бъде съставена цветно кодирана карта: зелено (безопасно за пътуване) – държави, в които броят на откритите случаи на COVID-19 е по-малък от 25 (на 100 хиляди население) в рамките на две седмици , а процентът на положителните тестове е по-малък от 4%; оранжево – държави, в които има по-малко от 50 случая, а процентът на положителните тестове е над 4%, или тези, в които от 25 до 150 нови случая, но процентът на положителните тестове е по-малък от четири; червено (висок риск) – други държави; сиво – страни, за които няма достатъчно информация.

Оценките на риска и цветната карта ще се актуализират ежеседмично от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC). На трето място, това са общите мерки за борба с COVID-19 за всички държави-членки и правилата за движение: пътуващите от зелени зони ще могат да се придвижват без никакви ограничения, от оранжеви и червени зони те ще бъдат поставени под карантина или тествани при пристигане или преди пристигане.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]