fbpx

ООН: 320 милиарда долара загуби за световния туризъм през първите 5 месеца на 2020

Нито една държава не е избегнала въздействието на Covid-19 върху туризма и за много от тях последствията ще са повече от сериозни. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Според него световната туристическа индустрия е унищожена от пандемията, в резултат на което износът през първите пет месеца на годината е загубил 320 милиарда долара, а над 120 милиона работни места са застрашени. В същото време той припомни, че туризмът е третият по големина експортен сектор на световната икономика след горивата и химикалите, а през 2019 г. той представлява 7% от световната търговия. И също така – че всеки десети човек в света работи в тази индустрията на туризма.

През първите пет месеца на 2020 г. поради пандемията международните туристически пристигания намаляха наполовина, а приходите спаднаха. Това беше голям шок за по-богатите развити страни, но за развиващите се страни, особено за много малки островни развиващи се държави и африкански страни e извънредна ситуация“, заяви Гутериш. По негови думи туризмът за някои от тези страни представлява над 20% от техния брутен вътрешен продукт (БВП).

В същото време, според анализатори на ООН, приходите от експортен туризъм могат да паднат с 910 милиарда долара до 1,2 трилиона долара през 2020 г. и могат да намалят глобалния БВП с 1,5% до 2,8%. Освен това работните места в свързаните сектори, включително ресторантьорството, които осигуряват 144 милиона работни места по целия свят, също са изложени на риск.

Гутериш призова за преструктуриране на туристическия сектор, така че да е безопасен за приемащите страни, неговите работници и самите туристи. Въпреки това ограниченията за пътуване и затварянето на граници все още остават.

Източник: ООН

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.