fbpx

ООН: 320 милиарда долара загуби за световния туризъм през първите 5 месеца на 2020

Нито една държава не е избегнала въздействието на Covid-19 върху туризма и за много от тях последствията ще са повече от сериозни. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Според него световната туристическа индустрия е унищожена от пандемията, в резултат на което износът през първите пет месеца на годината е загубил 320 милиарда долара, а над 120 милиона работни места са застрашени. В същото време той припомни, че туризмът е третият по големина експортен сектор на световната икономика след горивата и химикалите, а през 2019 г. той представлява 7% от световната търговия. И също така – че всеки десети човек в света работи в тази индустрията на туризма.

През първите пет месеца на 2020 г. поради пандемията международните туристически пристигания намаляха наполовина, а приходите спаднаха. Това беше голям шок за по-богатите развити страни, но за развиващите се страни, особено за много малки островни развиващи се държави и африкански страни e извънредна ситуация“, заяви Гутериш. По негови думи туризмът за някои от тези страни представлява над 20% от техния брутен вътрешен продукт (БВП).

В същото време, според анализатори на ООН, приходите от експортен туризъм могат да паднат с 910 милиарда долара до 1,2 трилиона долара през 2020 г. и могат да намалят глобалния БВП с 1,5% до 2,8%. Освен това работните места в свързаните сектори, включително ресторантьорството, които осигуряват 144 милиона работни места по целия свят, също са изложени на риск.

Гутериш призова за преструктуриране на туристическия сектор, така че да е безопасен за приемащите страни, неговите работници и самите туристи. Въпреки това ограниченията за пътуване и затварянето на граници все още остават.

Източник: ООН

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]