fbpx

Нова забрана за влизане в България: Няма такава?

Днес множество медии в онлайн пространството публикуваха заповедта на министъра на здравеопазването с гръмки заглавия, че влизането в България е категорично и напълно забранено. Нека обаче разгледаме заповедта малко по-подробно и да не генерираме излишна паника, насочена най-вече към така или иначе притиснатите от лоши новини хотелиери и като цяло туристическа индустрия.

Заповедта влиза в сила от утре, 1 декември и не се отнася и не засяга:

българските граждани, гражданите на държави членки на Европейския съюз (ЕС), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение ; гражданите на Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция

Няма да описваме останалите групи хора, за които заповедта не се отнася, като членове на семейства на гореизброените националности, медицински работници, длъжностни лица и тн.

Тоест гражданите на страните, които изброихме по-горе се допускат на територията на страната без да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен резултат от PCR тест. 

Кратък анализ на посочените факти показва, че реално няма заплаха да загубим традиционните чуждестранни туристи, които посещават страната ни, поради причина – затворени граници. Единствено изключение прави Русия, чиито граждани все още не получават свободен коридор за посещение на България, минимум до 31 януари 2021 година, когато би трябвало на този етап заповедта да изтече. В по-голямата си част обаче хотелиерите, поне временно вече са преструктурирали пазарите, на които предлагат продукта си и Русия за момента не е сред тях.

Междувременно от НСИ публикуваха официалната статистика за посещенията на чужденци в България през октомври 2020 и съпоставана с 2019 година. Посещенията на чужденци са 419.1 хил. Срив е регистриран при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ – с 67.7%, „служебна“ – с 57.7%.

От общия брой чужденци, посетили България през октомври 2020 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 44.7%, или с 53.1% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на граждани от всички наблюдавани страни.

Любипитна е статистиката за българи, пътували в чужбина- през октомври 2020 г. по време на продължаващата епидемична обстановка в страната пътуванията на български граждани са 493.1 хил., или с 4.2% над регистрираните през октомври 2019 година.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]