fbpx

Над 95% заетост на хотелите отчетоха в Крим, очакват 7 милиона туристи тази година

Само преди около две седмици Крим се отвори за туристи от други руски региони, а заетостта на хотелите вече достигна 95-100%, според министъра на туризма на Крим, Вадим Волченко.

Експертите казват, че в момента туристическите курорти в Крим са с голямо търсене, особено най-скъпите. От друга страна, в бюджетните хотели все още има останали стаи.

Този туристически прилив обаче не означава рекорд на туристическия поток или свръх печалби в сектора. Като се има предвид средната заетост, се очаква увеличение от едва 5-7% в сравнение с преди година през същите месеци. Това обаче трябва да се приеме като успех, като се има предвид липсата на туристи през май и юни (което е най-натовареният месец за курортите в Крим).

С гореспоменатото скромно увеличение и отсъствието на туристи заради блокирането вследствие на Covid-19, общият брой възлиза на 20% намаление. В този контекст има малка надежда за удължаване на сезона на почивките до септември. Това обаче много зависи от два фактора. Първо, времето, което сега е доста несигурно и трудно за прогнозиране в тази част на Европа. Второ, дали ще се случи или не втора вълна на коронавирус, която мнозина очакват още в началото на есента. В момента има много малко резервации за септември, а продажбите са ограничени до средата на август.

Миналата година според местните власти 7,4 милиона туристи (+ 9,3% спрямо 2018 г.) са посетили Крим, като поставиха нов постсъветски рекорд. Кримските туристически експерти предполагат, че при сегашните условия полуостровът може да посрещне около 8 милиона туристи годишно и ако има повече, качеството на услугата ще пострада значително.

Освен това те смятат, че има голяма необходимост от подобряването на инфраструктурата: пътища, места за настаняване, паркинги, плажове и други. Тази година, както споменахме, туристическият поток със сигурност ще намалее. Падането обаче може да не е толкова драматично, както в другите ваканционни дестинации. Ръководителят на републиката Сергей Аксенов прогнозира намаляване с 10-15% поради ограничителните мерки, причинени от пандемията на коронавирус. Така официалната прогноза за броя на посетителите през 2020 г. е 6,3-6,6 милиона почиващи на полуострова.

Източник: crimea.gov.ru

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.