fbpx

Над 95% заетост на хотелите отчетоха в Крим, очакват 7 милиона туристи тази година

Само преди около две седмици Крим се отвори за туристи от други руски региони, а заетостта на хотелите вече достигна 95-100%, според министъра на туризма на Крим, Вадим Волченко.

Експертите казват, че в момента туристическите курорти в Крим са с голямо търсене, особено най-скъпите. От друга страна, в бюджетните хотели все още има останали стаи.

Този туристически прилив обаче не означава рекорд на туристическия поток или свръх печалби в сектора. Като се има предвид средната заетост, се очаква увеличение от едва 5-7% в сравнение с преди година през същите месеци. Това обаче трябва да се приеме като успех, като се има предвид липсата на туристи през май и юни (което е най-натовареният месец за курортите в Крим).

С гореспоменатото скромно увеличение и отсъствието на туристи заради блокирането вследствие на Covid-19, общият брой възлиза на 20% намаление. В този контекст има малка надежда за удължаване на сезона на почивките до септември. Това обаче много зависи от два фактора. Първо, времето, което сега е доста несигурно и трудно за прогнозиране в тази част на Европа. Второ, дали ще се случи или не втора вълна на коронавирус, която мнозина очакват още в началото на есента. В момента има много малко резервации за септември, а продажбите са ограничени до средата на август.

Миналата година според местните власти 7,4 милиона туристи (+ 9,3% спрямо 2018 г.) са посетили Крим, като поставиха нов постсъветски рекорд. Кримските туристически експерти предполагат, че при сегашните условия полуостровът може да посрещне около 8 милиона туристи годишно и ако има повече, качеството на услугата ще пострада значително.

Освен това те смятат, че има голяма необходимост от подобряването на инфраструктурата: пътища, места за настаняване, паркинги, плажове и други. Тази година, както споменахме, туристическият поток със сигурност ще намалее. Падането обаче може да не е толкова драматично, както в другите ваканционни дестинации. Ръководителят на републиката Сергей Аксенов прогнозира намаляване с 10-15% поради ограничителните мерки, причинени от пандемията на коронавирус. Така официалната прогноза за броя на посетителите през 2020 г. е 6,3-6,6 милиона почиващи на полуострова.

Източник: crimea.gov.ru

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]