fbpx

МТ: Туристическият сезон в България стартира официално на 1 май, утре утвърждават мерките

Българският туристически сезон стартира на 1 май. Решението е съгласувано със здравните власти и Министерство на външните работи. Това съобщи министъра на туризма Марияна Николова по време на визита в Национална астрономическа обсерватория Рожен.

Николова заяви категорично, че ще има ясни правила и мерки. “Утре с моя заповед ще бъдат утвърдени мерките, които ще касаят местата за настаняване, местата за хранене и развлечение и ще важат за сезон 2021″, обясни още тя. По думите й идеята е да бъде открит малко по-рано сезона, което в условията на пандемия, ни дава една възможност задължително да спазваме мерките предписани от здравните власти.

“Предстоят майски празници и трябва да има прогнозируемост за бранша“, посочи министър Николова. И допълни, че се очаква и за великденските празници, гости от съседните страни, като Румъния. Тя уточни още, че са разработени изисквания за влизане на туристи в страната и са съгласувани със здравните власти. Следващата седмица предстои ЕС да вземе решение за т.нар. „здравен сертификат“ за ваксина и българското правителство подкрепя тази позиция, заяви вицепремиерът.

“След срещата, която направихме с всички представителите на туроператори и целия бранша, ще осигурим сигурни зелени коридори за всички туристи, които искат да посетят страната”, информира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Според него най-важното е участието на страната в т.нар. „зелен сертификат“ за пътуване, който гарантира всеки един турист, който иска да посети страната да има 3 възможности. Те са да е ваксиниран, да е прекарал заболяването и да има антитела или да има отрицателен ПСР тест, като по този начин ще улесним пътуването, увери министърът.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]