fbpx

МТ: С един от най-високите приноси към БВП имаме най-ниския бюджет за туризъм

Трябват повече средства за българския туризъм”, каза министърът на туризма Христо Проданов по време на блиц контрол в Парламентарната комисия по туризъм. И добави, че е важно да се направи задълбочен анализ в сектора, защото туризмът от години е подценяван финансово. “Имаме най-ниския бюджет за туризъм, а в същото време имаме може би един от най-високите приноси към БВП. Ще се търсят възможности за развитие на Единната система за туристическа информация, за да се получават по-добри и данни.” 

В Министерство на туризма се прави стратегически анализ на националната рекламна кампания на база предложените в проектобюджета на министерството 18 млн. лева за тази година. Ще се вземат предвид досегашните добри практики, а негативните ще се прекратят, каза министърът, като доуточни, че ще се използва телевизионна и дигитална реклама, инфлуенсъри, журналистически турове и др. Когато проектобюджетът за 2022 г. бъде приет в Народното събрание, тогава ще бъдат оповестени по-подробно и дейностите“, допълни той.

В рамките на отговора си на депутатски въпрос, министър Проданов заяви, че зимният сезон е по-добър от този през 2021 г., като посочи, че около два пъти и половина – три пъти повече са нощувките. Но изрази притеснение за дефицита на кадри в туризма и очакваните трудности от това през летния сезон, който вече чука на вратата.

“Предприели сме стъпки, за да може най-късно до края на март да имаме зелени коридори и споразумения, за да има улеснен достъп до България, особено във връзка с Румъния и автобусния транспорт, като тестването за Ковид да става в страната”

По темата за ваксинационната кампания, Проданов сподели, че при 30 процента ваксинирани изглеждаме като несигурна дестинация. “Едно от нещата, които гледат например немските туристи, е именно нивото на ваксинация и ние сме доста изостанали в това отношение”, допълни министър Проданов.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.