fbpx

МТ: С един от най-високите приноси към БВП имаме най-ниския бюджет за туризъм

Трябват повече средства за българския туризъм”, каза министърът на туризма Христо Проданов по време на блиц контрол в Парламентарната комисия по туризъм. И добави, че е важно да се направи задълбочен анализ в сектора, защото туризмът от години е подценяван финансово. “Имаме най-ниския бюджет за туризъм, а в същото време имаме може би един от най-високите приноси към БВП. Ще се търсят възможности за развитие на Единната система за туристическа информация, за да се получават по-добри и данни.” 

В Министерство на туризма се прави стратегически анализ на националната рекламна кампания на база предложените в проектобюджета на министерството 18 млн. лева за тази година. Ще се вземат предвид досегашните добри практики, а негативните ще се прекратят, каза министърът, като доуточни, че ще се използва телевизионна и дигитална реклама, инфлуенсъри, журналистически турове и др. Когато проектобюджетът за 2022 г. бъде приет в Народното събрание, тогава ще бъдат оповестени по-подробно и дейностите“, допълни той.

В рамките на отговора си на депутатски въпрос, министър Проданов заяви, че зимният сезон е по-добър от този през 2021 г., като посочи, че около два пъти и половина – три пъти повече са нощувките. Но изрази притеснение за дефицита на кадри в туризма и очакваните трудности от това през летния сезон, който вече чука на вратата.

“Предприели сме стъпки, за да може най-късно до края на март да имаме зелени коридори и споразумения, за да има улеснен достъп до България, особено във връзка с Румъния и автобусния транспорт, като тестването за Ковид да става в страната”

По темата за ваксинационната кампания, Проданов сподели, че при 30 процента ваксинирани изглеждаме като несигурна дестинация. “Едно от нещата, които гледат например немските туристи, е именно нивото на ваксинация и ние сме доста изостанали в това отношение”, допълни министър Проданов.

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]