fbpx

MT: Отчет за свършената работа на шестия служебен кабинет за периода май-септември

От 16 септември с указ на държавния глава встъпва в длъжност седмият служебен кабинет на Република България, който е и третият, сформиран от президента Румен Радев. Служебен министър на туризма за трети път е доц. Стела Балтова. Отчет за свършената работа в сектор Туризъм в рамките на шестия служебен кабинет, за периода 12 май – 15 септември бе публикуван от министерството на туризма.

“Мисията на Министерството на туризма в служебния кабинет в периода 12.05.2021 – 15.09.2021 г. бе да възстанови жизнеспособността на туристическия сектор в България в условията на извънредна епидемична обстановка, извеждайки туризма като национален приоритет на правителството. Приоритетите и задачите, които си постави служебният кабинет на Министерството на туризма, са в съответствие с очертаните от служебното правителство – укрепване на държавността чрез почтеност, прозрачност и професионализъм. Те бяха осъществени чрез реализация на постигнатите договорености с бизнеса в резултат на диалога, с оглед осъществяване на прехода към 46-то Народно събрание и нормалното функциониране на държавата до следващото редовно правителство.”

През периода май-август 2021 г. туристическият сектор в България успя да възвърне своята жизнеспособност и да засили своите позиции. За периода маи˘ -юли 2021 г. по данни на НСИ, туристопотокът достигна около 70% от равнището преди пандемията. Броят на реализираните нощувки в места за настаняване с 10 и повече легла нараства над 2 пъти и достига 58% от равнището от преди Пандемията. Напълно се е възстановил вътрешният туризъм, като за периода маи˘ –юли 2021г. българските туристи са с 9% повече спрямо периода маи˘ –юли 2019г. По-бавно се възстановява входящият туристопоток с нощувка в място за настаняване с 10 и повече легла, кои˘ то за периода маи˘ –юли 2021г. достига равнище 42% от преди Пандемията. Следва да отчита факта, че за периода маи˘ –юли 2021г. има ръст на чуждестранните туристи в места за настаняване с 10 и повече легла над 3 пъти спрямо същия период на 2020 г.

screenshot 2021 09 19 182501 MT: Отчет за свършената работа на шестия служебен кабинет за периода май-септември
screenshot 2021 09 19 183203 MT: Отчет за свършената работа на шестия служебен кабинет за периода май-септември
screenshot 2021 09 19 183238 MT: Отчет за свършената работа на шестия служебен кабинет за периода май-септември

Пълният отчет можете да прочетете тук.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]