fbpx

MT: Отчет за свършената работа на шестия служебен кабинет за периода май-септември

От 16 септември с указ на държавния глава встъпва в длъжност седмият служебен кабинет на Република България, който е и третият, сформиран от президента Румен Радев. Служебен министър на туризма за трети път е доц. Стела Балтова. Отчет за свършената работа в сектор Туризъм в рамките на шестия служебен кабинет, за периода 12 май – 15 септември бе публикуван от министерството на туризма.

“Мисията на Министерството на туризма в служебния кабинет в периода 12.05.2021 – 15.09.2021 г. бе да възстанови жизнеспособността на туристическия сектор в България в условията на извънредна епидемична обстановка, извеждайки туризма като национален приоритет на правителството. Приоритетите и задачите, които си постави служебният кабинет на Министерството на туризма, са в съответствие с очертаните от служебното правителство – укрепване на държавността чрез почтеност, прозрачност и професионализъм. Те бяха осъществени чрез реализация на постигнатите договорености с бизнеса в резултат на диалога, с оглед осъществяване на прехода към 46-то Народно събрание и нормалното функциониране на държавата до следващото редовно правителство.”

През периода май-август 2021 г. туристическият сектор в България успя да възвърне своята жизнеспособност и да засили своите позиции. За периода маи˘ -юли 2021 г. по данни на НСИ, туристопотокът достигна около 70% от равнището преди пандемията. Броят на реализираните нощувки в места за настаняване с 10 и повече легла нараства над 2 пъти и достига 58% от равнището от преди Пандемията. Напълно се е възстановил вътрешният туризъм, като за периода маи˘ –юли 2021г. българските туристи са с 9% повече спрямо периода маи˘ –юли 2019г. По-бавно се възстановява входящият туристопоток с нощувка в място за настаняване с 10 и повече легла, кои˘ то за периода маи˘ –юли 2021г. достига равнище 42% от преди Пандемията. Следва да отчита факта, че за периода маи˘ –юли 2021г. има ръст на чуждестранните туристи в места за настаняване с 10 и повече легла над 3 пъти спрямо същия период на 2020 г.

screenshot 2021 09 19 182501 MT: Отчет за свършената работа на шестия служебен кабинет за периода май-септември
screenshot 2021 09 19 183203 MT: Отчет за свършената работа на шестия служебен кабинет за периода май-септември
screenshot 2021 09 19 183238 MT: Отчет за свършената работа на шестия служебен кабинет за периода май-септември

Пълният отчет можете да прочетете тук.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]