fbpx

МТ на Турция: 400 хотела получиха сертификат за безопасност, подновяваме международния туризъм

Повече от 2 хиляди хотела в Турция са в процес на изпълняване на необходимите мерки за получаване на сертификат за сигурност. Вече 400 хотела пък са покрили всички 132 необходими критерии, получили са сертификат и са готови да приемат туристи. Министърът на туризма на Турция Мехмед Нури Ерсой направи изявление, разговаряйки с посланиците на повече от 50 държави в Анталия, където стартира новата кампания ReTurkey, която насърчава нов „сертификат за здравословен туризъм“.

Първите чуждестранни туристи се завърнаха в Турция миналата седмица. Страната очаква техният брой да се увеличи, докато постепенно всички държави премахват ограниченията.

„Истинската цел на Министерството на туризма е да рестартира цялата индустрия и да отвори половината от туристическите места в съответствие с новата програма“, сподели Ерсой.

Той подчерта, че министерството работи с международни компании, опериращи в повече от 50 страни, за да гарантира, че програмата за сертифициране отговаря на най-високите международни стандарти и е призната в целия свят. В същото време подробности за програмата бяха споделени с повече от 70 страни и министерството изяви готовност да помогне на други правителства в прилагането на подобни програми.

„Целта на кампанията е да покаже, че стандартите за здраве и качество на туристическите обекти в Турция са на много по-високо ниво, отколкото в Европа“, подчерта турският министър на туризма.

Припомняме, че програмата „Сертификат за здравословен туризъм“ стартира съвместно от няколко министерства, включително Министерството на културата и туризма и Министерството на здравеопазването. „Целта му е да убеди пътниците, че въпреки пандемията, плажовете и историческите богатства на Турция ще бъдат безопасни за посещение през тази година, докато проверките на авиокомпаниите, местния транспорт и хотели ще бъдат приети в съответствие с най-строгите правила за безопасност“, каза той. Според него почти всички туристически обекти в страната се очаква да отворят вратите си през юли.

„Турция поддържа своята официална цел да привлече над 75 милиона туристи и да генерира 65 милиарда долара туристически приходи до 2023 г., 100-годишнината от основаването на Република Турция“, подчерта турският министър.

Оптимистичните прогнози, ръководителят на турското министерство на туризма, обаче пренесе до 2021 година. Според него според ранните резервации туристическият сектор ще се разшири значително през 2021 г., когато международни туристи, които са били принудени да отложат плановете си за ваканция, ще се върнат в турските курорти. Нещо повече, страната не очаква втора вълна от коронавирус, поне толкова силна, че да „доведе до спиране на бизнес дейността“.

„Приоритетът на Министерството на туризма е да увеличи средните разходи на глава от населението, като привлече посетители с по-високи доходи. За да постигне това, страната трябва постепенно да подобрява качеството на обслужване и хигиенните стандарти всяка година “, завърши Мехмед Ерсой.

Трябва да отбележим, че през 2019 г. според UNWTO (Световната организация по туризъм) Турция е на шесто място в света по брой на туристите и на 14-то място по приходи от туризъм, като този сектор представлява около 12% от икономиката на страната. Миналата година Турция спечели 34,5 милиарда долара от туризма и регистрира близо 52 милиона посетители.

Източник: www.tourprom.ru

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]