fbpx

МТ: Два пъти повече чуждестранни туристи в България това лято спрямо 2020 година

Служебният министър на туризма Стела Балтова представи пред туристическия бизнес и представители на местните власти равносметката до момента от летен сезон 2021. Събитието се състоя в к.к. “Златни пясъци”. “Българският турист възвърна интереса си към почивка в България, а към края на август туристопотокът в дестинация България достига 70% от нивата през 2019 година“, отбеляза Балтова.

“Служебният кабинет си постави краткосрочни цели, но вярвам, че постигнатото ще има стратегическо въздействие в бъдеще”, отбеляза министърът. По думите й резултатите дават основание да се заключи, че до момента летен сезон 2021 протича значително по-благоприятно спрямо първоначалните очаквания. Към края на август общият брой на туристите в местата за настаняване е 3,7 млн. по неокончателни данни от ЕСТИ за периода от началото на май 2021 г., като реално сезонът стартира едва от средата на юни, посочи министър Балтова. От тях над 2,3 млн. са българи, а чуждестранните туристи са 1,4 млн.

По данни на НСИ, за периода май–юли 2021 г. броят на реализираните нощувки в места за настаняване с 10 и повече легла нараства над 2 пъти и достига 58% от равнището отпреди пандемията. Напълно се е възстановил вътрешният туризъм, като за периода май–юли 2021 г. българските туристи са с 9% повече спрямо периода май–юли 2019 г.

Постигнатите резултати са несъпоставимо по-високи спрямо летен сезон 2020 г. Ръстът на българските туристи е с над 50 на сто. Чуждестранните туристи се увеличават най-малко с 820 хил. или повече от 2 пъти спрямо 2020 г.

Като основен двигател във възстановяването на жизнеспособността на сектора през сезона бе вътрешният туризъм. Най-много българи са избрали Несебър – над 285 хил. и ръст над 45%, Варна – над 176 хил. и ръст близо 40%, Приморско – с над 135 хил. и ръст 30%. Бързо възстановяване на посещенията от български туристи има в Пловдив, Банско, Балчик, Хисаря, Велинград и много други.

Топ пазарите за входящ туризъм за лятото са Румъния – 582 хил. с ръст 103%; Полша – 123 хил. с ръст 96%; Германия – над 105 хил. или 60%; Украйна – близо 87 хил. и най-висок ръст от над 2,5 пъти и Чехия 79 хил. и ръст 168%.

На срещата с бизнеса протече активна дискусия по текущите проблеми като актуализацията на бюджета и възможностите за финансиране в условията на пандемия, проблемът с кадрите, регулирането на цената на тока за бизнеса, паркоместата в курортните комплекси, туристическото райониране, както и предприемането на действия по решаването им. Като един от ключовите фактори за успех бяха посочени достъпът до информация, ефективната реклама и маркетингови стратегии на дестинация България.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]