fbpx

МТ благодари на над 550-те хиляди българи почивали в страната това лято

“Благодаря на българските туристи, които почиваха у нас, които посетиха вътрешността на страната през летния сезон, те го спасиха.” Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в студиото на Канал 3 в предаването “Беновска пита”. Тя изказа признателността си и към бизнеса и местната власт, които продължиха да работят и така подкрепиха отрасъла, който пострада най-тежко от ковид кризата.

“Над 550 хил. български граждани избраха за почивката си Българското Черноморие и за първи път отчитаме такова силно присъствие на родни туристи. Лятото продължава и сега, а до момента аз и моят екип сме провели над 50 срещи „на терен“ с туристически организации, кметове, неправителствения сектор, дипломати и др.”, посочи  вицепремиерът.

“Инвестициите на бизнеса в предпазни средства срещу К-19 не се жалят и всички мерки на Министерството на здравеопазването и на нашето ведомство се изпълняват от хотели и ресторанти безупречно, категорична бе тя. Това е предпоставка да продължим да се рекламираме като безопасна и здравословна дестинация, с което да привличаме повече туристи.”

“Интересът към страната ни бе много показателен по време на международното изложение „Отдих 2020“ в Москва, в което България за първи път бе страна партньор и имаше един от най-големите щандове. Той се радваше на силен медиен интерес, стана ясно от думите на вицепремиера, която участва в откриването на голямата международна борса преди броени дни и проведе поредица срещи с ръководители на руския туризъм и представители на бизнеса. Сред тях бе и разговор с ръководителя на Федералната агенция по туризъм Зарина Догузова. Убедена съм, че при подновяване на чартърните летателни програми потокът от руски туристи ще се увеличи”, каза още министър Николова. Тя анонсира, че на срещите в руската столица е договорено провеждане на двустранен бизнес туристически форум в София в края на годината с участието на институции и туроператори от двете държави.

Вицепремиерът Марияна Николова акцентира, че правителството продължава да изпълнява управленската си програма и да оказва помощ на всички потърпевши от кризата браншове, сред които в най-тежка ситуация е туризмът. Тя даде пример за успешното прилагане на мярката в подкрепа на предприемачите 60:40, от която са се възползвали над 200 хил. души. За туристическия бизнес тя бе трансформирана на 80:20 и по настояване на вицепремиера Николова е предложено да действа до месец май 2021 г. Ще предложа и намаленият ДДС от 9% за сектора да се разшири и запази в бъдеще заради тежките последици от пандемията, допълни тя, изтъквайки, че е много важно туризмът да запази служителите си.

“Сред водещите акценти в маркетинговата ни стратегия е утвърждаването на страната чрез социалните мрежи и директните контакти като четирисезонна дестинация с разнообразни форми на летен, зимен и нишов специализиран туризъм, сред които много търсени са балнео- и СПА, поклонническият, кулинарният и др.”, допълни вицепремиерът.

Източник: tourism.government.bg

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]