fbpx

Министърката на туризма проведе среща с Националеният борд по туризъм

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма г-жа Марияна Николова започна поредица от работни срещи с представители на туристическия бранш.

Още в първия ден на встъпване в длъжност, вицепремиерът разговаря с представители на Националният борд по туризъм (НБТ) и Българска асоциация на заведенията. В началото на срещата министър Николова представи вижданията и приоритетите си, които ще са в основата на работата, както и конкретни инициативи, с които да се подпомогне секторът, който е един от най-засегнатите от кризата причинена от пандемията.

Представителите на НБТ подкрепиха изложените от министъра идеи и проблеми, като основни, важни и актуални, пред които браншът в момента е изправен. Акцент в дискусията бяха както конкретни мерки, които са необходими да се реализират в най-кратки срокове, така и активности, в средносрочен и дългосрочен план, за които бизнесът очаква подкрепа от държавата. Двете страни се договориха да започне незабавна комуникация по поставените актуални въпроси с цел намиране на най-благоприятни и бързи решения на всеки един от поставените проблеми.

В срещата от името на НБТ участваха д-р Полина Карастоянова, Мартин Захариев, Жулиета Серафимова и Антоанета Тодорова. Те поискаха ускоряване на процедурата за субсидиране на чартърните полети с чуждестранни туристи, които пристигат в България. Тя се бави и все още не е стартирала въпреки, че вече сме в средата на летния сезон.

Националният борд по туризъм настоява за по-сериозна реклама на България на вътрешния и на международните пазари. Освен това да се работи в посока, че страната е безопасна за туризъм дестинация. За целта предлагат да се направи секция на английски език на официалния сайт на България, която да предоставя актуална информация за пандемията в страната и взиманите мерки. НБТ иска държавата да поеме разходите по карантинирането на пристигналите чуждестранни туристи, които трябва да останат в хотела. Такава практика прилагат в Гърция, Испания и Италия. Вицепремиерът Николова се ангажира да бъдат разгледани бързо предложенията на бранша и в най-скоро време да бъдат реализирани. „Ще засиля контактите с министрите на туризма от държавите, от които приемаме най-много туристи и ще проведа разговори с посланиците им в България“, отбеляза Марияна Николова.

Втората среща на вицепремиера беше с Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. На нея бяха обсъдени детайлно основните проблеми, на един от най-засегнатите сегменти на туристическия бранш, за който според думите на господин Алибегов до момента е имало най-слаба чуваемост. Той представи конкретни проблеми, стоящи пред повечето представители на сектора, за които намесата на държавата в лицето на министър Николова би било крайно необходимо. Алибегов настоя държавата и бизнесът заедно да реагират срещу негативната реклама на България. Освен това да се направи райониране на курортите, в които да е ясно кои са забавления и кои са само за отдих.

Двете страни се договориха за експертна среща, която ще се проведе на 28 юли, в която ще участват по-голям брой представители на асоциацията от различни региони, включително от морските и планинските ни курорти. Нейната цел е дискутираните вече проблеми и възможни решения да бъдат детайлизирани и съгласувани. В разговорите стана ясно, че вижданията на вицепремиера Николова за мерките, с които браншът трябва да бъде подпомогнат съвпадат в голямата си степен с очакванията на представителите на Българската асоциация на заведенията.

Източник: /www.tourism.government.bg

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]