fbpx

Министърът на туризма в Гърция за предстоящия сезон, нареди България сред основните пазари

Автомобилният туризъм или по-известен като road tourism, който традиционно заема значителен дял от туризма на Гърция, ще зависи от новите здравни условия, които ще се формират след отварянето на границите със съседните страни. В интервю, министърът на туризма Харис Теохарис заяви, че “автомобилния и автобусния туризъм ще се възстановят по-бързо, така че трябва да съществуват условия за бързото отваряне на границите”.

От друга страна, той подчерта, че „автомобилният туризъм не е най-добрият вид туризъм, така че не бихме искали да се ограничаваме само до там“. За Министерството на туризма обаче това е приоритет, особено щом се говори за пазарите на Балканите и Теохарис посочи, че ние съставяме необходимите здравни протоколи за границите при влизане в Гърция и паралелно с това предприемаме всички необходими действия за да приемем и това лято нашите гости от България, Сърбия, Турция и други

„Автомобилният и автобусен туризъм е сектор, който може да допринесе много за търсенето и отваряне на туристическия пазар, както и за удължаване на сезона в Гърция“, подчерта Теохарис.

“Този сезон няма да бъде като миналите години. Ще съм много наивен ако вярвам в това, но има много неща, които можем да направим, за да възстановим отново туристическата икономика, туристическите потоци и по този начин ще можем да подкрепим хотелите и туристическите агенти.”

Броят на туристите, които през 2018 г. са влезли в Гърция с автомобил са внушителните 8,8 милиона, което съответства на 29 процента от 30,3 милиона туристи, посетили Гърция (без да се включват круизите). Теохарис нарече страни като България, Сърбия, Румъния, Турция, Албания и Северна Македония приоритетни и много важни за този вид туризъм.

Премиерът на Гърция обави по-рано през седмица, че се планира хотелите да отворят в началото на месец юни, като мерките вече започнаха да се разхлабват и постепенно отварят училища, търговски центрове, заведения на открито.

Гърция прави всичко възможно да възстанови сектора, който дава над 20% от БВП на страната и осигурява 18 милиарда евро на хазната.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]