fbpx

Мерките и правилата за туризъм в Турция: как турските хотели ще работят това лято

Министерството на културата и туризма на Турция внесе проект на критерии за получаване на сертификат, който ще бъде издаван на хотели, които отговарят на всички изисквания и ще бъдат определени като безопасни, съобщава Turizm Guncel. Това е списък на санитарните норми и изисквания, на които туристическата индустрия трябва да отговаря, при начало на летния сезон.

Сертифицирането ще започне през май 2020 г. Ще бъдат издавани сертификати за всички обекти на туристическата индустрия: хотели, развлекателни центрове, заведения за хранене, барове, атракции и дори транспортни компании за трансфери. Всеки сектор ще има свои собствени условия за сертифициране.

Що се отнася до хотелите, за тях ще бъдат разработени отделни критерии: от изискване за социално разстояние до хигиенни практики, от обучение на персонала до почистване на общи помещения, стаи и тоалетни, както и отделни условия за басейни и спа центрове. Освен това хотелите ще трябва да осигурят маски за гостите, да измерват температурата им и да организират карантинна зона за спешни случаи. Изискванията задължават ръководството на хотела да измерва температурата на персонала на входа и на изхода от работното им място, използването на защитно облекло, както и специални инструкции как да се справят с евентуално огнище на коронавирус в хотела.

Друга предпазна мярка е да се оставят празни стаите между резервациите, ако е възможно, до 12 часа. Почистващия персонал да бъде със защитно облекло и наличие на предмети за еднократна употреба в стаите. Помещението, в случай, че бъде регистриран случай на коронавирус, трябва да остане празно за 72 часа. Постелъчното бельо, покривки и кърпи трябва да бъдат опаковани и предадени за пране и дезинфекция отделно.

Работниците в кухнята трябва да използват ръкавици за еднократна употреба, престилка, маска, шапка и закрити обувки по време на работа. Кухнята ще се фокусира върху стерилизацията и дезинфекцията. В същото време новите правила дадоха възможност за запазване шведските маси, но с определени нюанси.

Например хранителните зони ще се управляват по протоколи, изготвени от ръководството на хотела. На входа на всички ресторанти ще бъдат монтирани табели, указващи спазването на социалната дистанция. Обслужващият персонал ще използва защитни средства. Чай, кафе машини, дозатори, машини с напитки и други подобни устройства ще бъдат премахнати или ще бъдат обслужвани от един човек от персонала или ще бъдат дезинфекцирани след всяка употреба. Солта, подправките и приборите ще бъдат за еднократна употреба.

Ако гостите сами ще могат да си взимат от храната на бюфета, тя ще бъде зад прозрачна защитна завеса, която ще попречи върху храната да попаднат частици от дишане или кашлица.

Персоналът, работещ в басейните, също ще трябва да носи предпазно облекло, зоните за шезлонги ще бъдат подредени в съответствие с правилото за социална дистанция. Концентрацията на хлор във водата в басейна ще се поддържа във външните басейни на ниво 1-3 ppm, във вътрешни басейни нивп от 1–1,5 ppm. Душовете и тоалетните в зоните на басейна и плажа ще се дезинфекцират през редовни интервали.

Източник: Profi Travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]