fbpx

Марияна Николова: Зимен сезон ще има ако се спазват мерките. МТ прогнозира 250 млн. загуба за зимните курорти

Не е изненада увеличението на случаите с Ковид-19, но след вчерашните заседания на Консултативния съвет по туризъм и Националния съвет по туризъм браншът е готов да предложи места за настаняване на леки случаи със симптоми, които се нуждаят от медицинска грижа, на близки на болните, както и на медици, пристигнали за помощ на първа линия. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова от участието й в сутрешния блок на Нова телевизия.

По отношение на евентуално пълно затваряне на обекти в сектора тя заяви, че е въпрос на преценка какви мерки да се прилагат, за да не се стигне до локдаун. Трябва да постигнем балансиран подход между предприетите мерки и необходимостта хората да имат доходи, каза тя и изрази несъгласие с тезата, че правителството е безпомощно в ситуацията.

Министърът припомни, че още в началото на кризата правителството въведе плавни мерки, последва краткосрочно затваряне на заведения и последващо часово ограничаване в работата им поради голямата вирулентност на Ковид-19, защото голямото струпване на хора на закрито крие много опасности. Нужно е по темата да се постигне диалог на високо ниво в държавата, препоръча тя..

Вицепремиерът коментира, че идеята за посочване на т.нар. карантинни ковид хотели бе предложена от бранша през лятото с два обекта в Слънчев бряг и един в Златни пясъци. Не се наложи те да се ползват, защото нямаше нито един заразен или болен. Сега целта е да подсигуряват здравната система и да не се стигне до откриване на полеви болници. Имаме свободна леглова база, като държавата ще поеме разходите за настанените. След съгласие от принципала готовност да го направят имат и дори големи хотелски вериги с 5 звезди, съобщи вицепремиерът. Акцентът обаче ще е върху 2- и 3-звездни места занастаняване и така ще им се окаже помощ в кризата. До края на седмицата се очаква браншът да посочи тези хотели, финансовите параметри ще се уточнят със здравното министерство, а конкретните условия – от РЗИ. В София се очертава това да са два-три хотела в зависимост от капацитета. Правителството няма да остави хората, увери министърът.

По отношение на зимния сезон вицепремиерът изказа съжаление, че в Европа не се постигна консенсус за единни правила при пътуванията, и подчерта, че води активни разговори с посланиците и колегите си от съседните страни, за да може границите да останат отворени. Отново ще заложим на българските туристии вътрешния туризъм и през зимата. Нужно е да имаме единна позиция и това бе една от целите при посещението ми в Турция – на Балканите да се ползват здравните коридори, каза министър Николова.

Обнадеждени сме, че ако мерките се изпълняват стриктно, ще имаме зимен сезон, макар и в по-малък мащаб. Трябва да преодолеем страха от вируса. Зимните спортове са много важни за климатолечението, закаляването и укрепването на здравето, което става много актуално в настоящата ситуация. Мотото на кампанията ни през настъпващия сезон е „Зимните спортове укрепват вашето здраве“ и това ще е много важно за маркетинговата ни стратегия за 2021 г., посочи вицепремиерът.

Тя припомни, че с нейна заповед са въведени детайлни указания за местата за настаняване и заведенията през зимния сезон, които ще се прилагат единно. Лично ще следя как става това на практика и при нарушения ще се налагат административни санкции, включително затваряне на обекти. При струпване на хора в заведенията има опасност от заразяване, затова трябва да се спазва дистанция. Заведенията ще работят при пълно съблюдаване на правилата, а нарушилите изискванията за капацитет няма да отварят, категорична бе тя.

Министърът прогнозира около 250 млн. лв. загуби през зимния сезон, но допълни, че в новия проектобюджет на страната са предвидени 300 млн. лв. за продължаване на мярката в помощ на бизнеса 60 на 40, която за туризма е 80 на 20. Тя увери също, че позицията на бранша за удължаване на мораториума върху бизнес кредитите е изпратена до БНБ. Позицията трябва да бъде единна и съобразена с общоевропейските правила. Разчитам на по-голяма гъвкавост от страна на търговските банки, но е важно и кредитното досие на искателите, заключи Марияна Николова.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.