fbpx

Луксозните пътувания след Covid-19: Новите клиентски профили и любими дестинации

Пазарът на луксозни пътувания не успя да избегне последиците от Covid-19 пандемията, което причини появата на нови тенденции. Консултантската фирма Elefant Travel проведе проучване, което има за цел да оцени въздействието на COVID-19 върху луксозния туризъм в световен мащаб, да определи профила на новия луксозен клиент и бъдещите тенденции за пътуване след пандемията.

Изследването е проведено чрез интервюта с 19 от най-добрите луксозни туристически агенции в света, разположени в Обединеното кралство, Дания, Швейцария, Франция, Германия, Люксембург, Италия, Португалия, Испания, Русия, Турция, Арабия Саудитска Арабия, Йордания , Обединени арабски емирства, САЩ, Индия, Япония и Хонконг.

Проучването показва, че при 63,2% от всички агенции обемът на продажбите е спаднал с повече от 80% през 2020 г. в сравнение с 2019 г. През 2020 г. 84,3% от луксозните туристически агенции отчитат по-малко от 1100 клиенти годишно, докато над 50% регистрират спад под 300 клиенти през 2020 г. в сравнение с предходната година. Като цяло средните разходи на човек са намалели значително, но въпреки спада, 36,9% от всички агенции отчитат средни нива на разходи над 7 000 долара на човек и пътуване.

Най-добрият сегмент пътуващи (тези със средни разходи между 10 000 и 15 000 долара на човек и пътуване) е бил най-силният и дори се е увеличил с 6% през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Докато повечето хора са пътували от 1 до 2 седмици през 2019 г., през 2020 г. се наблюдава ръст на кратките пътувания, главно бързи “бягства” в региона поради строгите ограничения за пътуване.

Що се отнася до най-търсените дестинации от пътниците, докато през 2019 г. те бяха в реда- Южна Африка, Малдиви и Италия; през 2020 г. трите най-посещавани дестинации за луксозно пътуване бяха Малдиви, Дубай и Кения. По отношение на прякото въздействие на пандемията COVID-19 върху заетостта в луксозните агенции в световен мащаб, 37% е трябвало да намалят персонала между 1 и 6 членове, 10% между 6 и 20 души, 36% са запазили работната си сила, а 5% са решили да наемат повече хора.

42% от всички анкетирани агенции продължават да се управляват със собствени финансови резерви, 47% получават държавна помощ чрез заеми или пряка финансова помощ, а 10% кандидатстват за кредити от частни банки. По отношение на инвестициите, 40% от агенциите са инвестирали в маркетинг и връзки с обществеността през 2020 г., докато 16% са се въздържали от всякакъв вид инвестиции. 16% са преценили, че обучението на персонала е от ключово значение, 10% са инвестирали в цифровизация и технологии.

Проучването показва, че 63% от агенциите вярват, че клиентите ще отделят по-малко време за планиране на пътувания от преди, повечето (78,9%) са убедени, че пътниците ще изискват повече услуги от туристическите агенции в бъдеще, отколкото преди пандемията, докато само 10% казват че клиентите ще резервират пътувания по-често онлайн. Що се отнася до ролята на технологията, 73,7% смятат, че тя ще бъде по-важна от отвсякога, а 10,5% са съгласни, че новите технологии ще подобри работата на туристическата агенция.

По отношение на тенденциите, агенциите за луксозни пътувания вярват, че клиентите ще пътуват по-рядко годишно, но пътуванията ще бъдат по-дълги. Като цяло пътуването се очаква да бъде по-скъпо, отколкото преди. Поверителността, изолацията, контактът с природата и дестинациите без COVID, както и устойчивостта и уелнесът ще бъдат най-важните тенденции в бъдещето при резервиране на пътуване или посещение на дестинация.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]