fbpx

Кризата в TUI: Национализация на компанията или привличане на средства от акционерите?

Най-големият европейски туроператор TUI се е обърнал към най-големите акционери с искане за допълнителна капитализация на компанията, според източници на германското издание Handelsblatt.

Според вестника държавната помощ в размер на 3,1 милиарда евро не е била достатъчна, за да осигури стабилност на туроператора. TUI Group не е преодолял финансовите си затруднения и в момента работи по два плана за преодоляване на кризата. От една страна се обсъжда варианта за национализиране на дружеството, а от друга, допълнителна капитализация на дружеството чрез привличане на средства от акционери.

Нещо повече, във втория случай последната дума ще бъде на Алексей Мордашов, собственикът на Северстал, чието състояние според Forbes е 19 милиарда долара. Руският милиардер притежава 24,89% от акциите на TUI Group чрез Unifirm Limited. Той също така притежава 90% от туроператора TUI Русия и ОНД.

Очаква се изпълнителният директор на TUI Фриц Юсен да предложи на акционерите увеличение на капитала с 0,7% (еквивалентно на 1 милиард евро) до края на септември. Средствата ще бъдат използвани за изпълнение на зимните програми.

Миноритарните акционери на TUI Group са също египетският фонд Al Chiaty (5,1%) и испанската верига хотели RIU (3,6%). Те също трябва да дадат съгласието си за допълнителна капитализация на туроператора. Останалите акции на компанията се държат от частни и институционални инвеститори.

Отговорът на Алексей Мордашов ще зависи от редица фактори. На първо място, Русия обсъжда мярка за увеличаване на данъка върху добива на природни ресурси, което ще увеличи бюджетните приходи от експортни индустрии, които са най-малко засегнати от коронавирусната криза. В този случай може да се увеличи финансовата тежест върху основния актив на Мордашов – Северстал. Освен това бизнесменът инвестира в разширяването на руския TUI, който започна да работи на казахстанския пазар в средата на септември 2020 г. За създаването на TUI Казахстан беше сключена сделка за сливане с голямата ITours TO. През следващите три години новата компания трябва да заема 60% от пазара на изходящ туризъм в Казахстан.

Припомняме, че TUI Group вече получи два мостови кредита, гарантирани от германското правителство на обща стойност 3,1 милиарда евро. През май 2020 г. TUI обяви планове за мащабно преструктуриране, по време на което се планира значително намаляване на мрежата за търговия на дребно и увеличаване на дигитализацията. Според Фриц Юсен, компанията се нуждае от 250 милиона евро на месец за нормална оперативна дейност.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]