fbpx

Краят на една ера: Бил Мериот се оттегля от най-голямата хотелска верига в света

След повече от 60 години лидерство, Бил Мериот (Bill Marriott) потвърди пред борда на директорите на Marriott International Inc., че планира да се оттегли като изпълнителен председател през май и няма да се кандидатира за преизбиране в борда на предстоящото годишно събрание на акционерите.

Като признание за неговото лидерство и значителния му принос към компанията, бордът официално го назначи за почетен председател, който влиза в сила веднага след предстоящото годишно събрание през 2022 г. Освен това Дейвид Мариот бе избран за наследник на Бил Мериот младши като председател на борда, което също влиза в сила веднага след годишното събрание.

Бил Мариот младши насочи това, което някога е било семейно управляван щанд за бира и ресторантьорство, към глобална компания за гостоприемство, която днес се състои от близо 8 000 места за настаняване с 30 бранда в 139 страни и територии. Страстта му към индустрията на гостоприемството започва от ранна възраст. Той прекарва годините си в гимназията и колежа, работейки на различни позиции в семейната верига ресторанти Hot Shoppes. Бил Мериот става щатен сътрудник през 1956 г. и скоро след това започва да ръководи първия хотел Marriott. Той стана президент на компанията през 1964 г. и главен изпълнителен директор през 1972 г., роля, която изпълняваше в продължение на 40 години, преди да се оттегли на 31 март 2012 г. Той беше избран за председател на борда през 1985 г.

„От името на борда и стотиците хиляди хора, които носят значка на Marriott по целия свят, бих искал да благодаря на г-н Marriott за изключителното му лидерство през целия му мандат в компанията. Той наистина е икона на индустрията“, каза Антъни Капуано, главен изпълнителен директор на Marriott International. „Също така бих искал да поздравя Дейвид Мариот за избора му за председател на борда. Той не само има огромен оперативен опит от кариерата си в Marriott, но и гостоприемството е в неговата ДНК. Очаквам с нетърпение да работя заедно с него години напред.”

Дейвид Мариот се присъедини към Marriott International през 1999 г. и беше избран за директор през 2021 г. Преди да се присъедини към борда, той изпълняваше редица оперативни роли по време на мандата си в компанията, включително последно като президент за хотелите на Marriott в САЩ. В това си качество той наблюдаваше хотелските операции, човешките ресурси, продажбите и маркетинга, финансите, пазарната стратегия, информационните ресурси и развитието.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]