fbpx

Ключово решение за летен сезон 2021: ЕС представя на 17 март плановете си за “зелена карта”

Европейската комисия ще предложи този месец дигитален сертификат за целия Европейски съюз, предоставящ доказателство за Covid-19 ваксина, която може да позволи на европейците да пътуват по-свободно през лятото. Изпълнителният орган на ЕС има за цел да представи плановете си за „цифрова зелена карта“ на 17 март.

Разработвайки обща „зелена карта“, Европейската комисия ще си сътрудничи с международни организации, за да гарантира, че нейната система работи и извън Европейския съюз. Пропускът ще предостави доказателство, че човек е бил ваксиниран, резултатите от тестове за тези, които все още не са ваксинирани и информация за възстановяването на хора, които са се излекували от Covid-19.

“Целта е постепенно да се даде възможност на хората да се движат безопасно в Европейския съюз или в чужбина – за работа или туризъм”, заяви председателят на Комисията, Урсула фон дер Лайен в Twitter вчера.

Комисията иска да създаде общоевропейска система, за да предотврати сключването на отделни сделки между страните от ЕС, които биха фрагментирали вътрешния й пазар, и да избегне да бъде подчинена на система, създадена от трета държава или от технологичен гигант. Комисарят по здравеопазването Стела Кириакидес заяви, че доставките на ваксини рязко ще се увеличат през следващите месеци.

“Разпространението на ваксините трябва да се увеличи и плана за ваксинация да се следва, за да няма пропуски и да не останат неизползвани такива”, каза тя на пресконференция.

Миналата седмица лидерите на ЕС се договориха да работят по сертификати за ваксини, като южните държави-членки като Испания и Гърция приеха това много положително, като искат да отключат туризма си това лято. Все още обаче не е ясно дали ваксинираните хора все още могат да предават вируса на други. Някои държави, като Франция и Белгия, също изразиха загриженост, че облекчаването на пътуванията само за ваксинирани хора би било несправедливо.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]