fbpx

Какви мерки за безопасен туризъм въведоха основните дестинации в Европа

Основните дестинации в Средиземноморието и Европа въведоха широк спектър от мерки за безопасни летни ваканции. Страни като Испания, Португалия, Гърция, България, Кипър, Турция, Египет и Тунис прекараха последните седмици (и месеци) интензивно планирайки и прилагайки много различни мерки за осигуряване на защита на чуждестранните посетители, както и на местния персонал. Много дестинации сега внимателно отварят отново за международен туризъм, след намаляването на ограниченията.

Испания започва да се отваря отново за чуждестранни туристи. Най-голямата дестинация за немските летовници отново започва международния туризъм, след като прекрати строгото извънредно положение вследствие на Covid-19. Правителството постигна съгласие за пакет от финансови мерки за сектора от 4,26 милиарда евро, който представлява повече от 12% от испанския БВП. Първите почиващи пристигнаха на Майорка миналата седмица от Германия, за да проверят хигиенните и дистанционни мерки в хотели, ресторанти и на плажовете. Канарските острови планират да последват с „експедиция“, ръководена от генералния секретар на UNWTO (Световна организация по туризъм) Сураб Пололикашвили през юли и след това постепенно и внимателно преоткриване.

Съседна Португалия, която отново отвори границата си този месец, използва кризата за разработване на нови дигитални решения за туристите. В бъдеще посетителите ще бъдат информирани колко пълни са плажовете чрез приложение. Страната, която има сравнително малък брой инфекции с Covid-19, също разработи етикет „Clean & Safe“ за хотели, които отговарят на строги хигиенни стандарти. Инке Алмейда Гарет, директор на Visit Portugal, каза, че се надява “значителен брой туристи” да посетят страната тази година.

Гърция, където туристическият сезон започва на 1 юли, министърът на туризма Хари Теохарис се надява да посрещне около 40-45% от броя на международните туристи от миналата година. Мари Даскалантанакис, собственик и управляващ директор на водещата хотелска група Grecotel, каза, че е „убедена, че търсенето ще се увеличи“, тъй като германските туроператори и авиокомпаниите разширяват своите предложения за почивка за страната. Grecotel ще отвори отново 17 места за настаняване това лято, ще предложи намалени цени през юли и август и ще въведе концепция за „безопасни почивки“, където всяка резервация ще разполага със собствени шезлонги и чадъри на басейна и на плажа, каза тя.

По подобен начин България, която има малко случаи на Covid-19, се надява на добро търсене на европейския и най-вече на германския пазар това лято. Хотелите по Черноморието са въвели мерки за хигиена и дистанциране, докато страната е инвестирала в съоръжения за СПА и здравен туризъм.

Междувременно Кипър изпреварва другите дестинации по няколко начина. Островът бързо взе контрол над епидемията от коронавирус, хотелите отново отвориха на 1 юни и след това летищата на 20 юни, след многобройни тестове и бяха премахнати карантинни ограничения за пристигането. Нещо повече, правителството се опитва да въведа система на „всичко покрито“ (има се предвид, покриване на всички разходи, при заразяване с Covid-19), като обещава да прехвърли всички гости със симптоми на Covid-19 в специални карантинни хотели, където те могат да продължат почивката си. “Те са поне четиризвездни. И ще има развлекателна програма, която може да се гледа от балконите”, заяви министърът на туризма Савас Пердиос. Освен това, ако гостите се разболеят, „ние ще покрием разходите за лечение и настаняване“, обеща той.

За разлика от тях, ситуацията е по-сложна за страни извън ЕС. Турция, Египет и Тунис са засегнати от разширеното предупреждение за пътуване от най-големия си пазар- Германия до 31 август. Турският министър на туризма Мехмет Ерсой пусна сертификационна програма за „безопасен туризъм“ за авиокомпании, транспортни компании и места за настаняване, заедно със застрахователни полици на ниски цени, които покриват лечение на инфекции с Covid-19, ако е необходимо. „Нашите гости трябва да се чувстват комфортно и ние също го осигуряваме чрез сертификата за безопасен туризъм“, каза той. В момента немските туроператори имат около 1,3 милиона резервации за почивки в Турция от юли нататък, които не са отменени, а авиокомпаниите започват да възобновяват полетите до Анталия и други летища.

Източник: www.fvw.de

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]