fbpx

Как водещите европейски правителства подпомагат туристическата индустрия по време на кризата с COVID-19?

В цяла Европа държавите затварят границите си, налагат карантина на населението си, засилват се здравните мерки за справяне с пандемията. Но докато чакат връщане към нормалността, правителствата също предприемат стъпки в подкрепа на туристическата индустрия, която е под силен натиск във водещата световна туристическа дестинация.

Испания

Втората най-засегната страна в Европа, където извънредното положение бе обявено в събота на 14 март за период от 15 дни. Всички събития, религиозни шествия и други публични събирания трябваше да бъдат отменени или отложени. Железопътният транспорт (основно компанията RENFE) ще намали трафика си с 80%, а въздушният транспорт наполовина. Тъй като епидемията се разпространява в цялата страна, хотелите се превръщат във временни болници, за да компенсират липсата на място в съществуващите здравни структури в Мадрид. Вериги като Kike Saralosa, Room Mate Hotels, Soho Boutique Hotels и други са участвали също, като представители от хотелската общност. В Каталуния, B&B Hotels се присъедини към движението за взаимопомощ.

Междувременно останалите места за настаняване чакат преминаването на бурята. Испанската конфедерация за хотели и настаняване счита, че помощта, която правителството предлага на предприятията, засегнати от временното спиране на туристическата дейност, е недостатъчна. В момента се обмисля бюджет, посветен на кризата с условия за отпускане на финансова помощ. Този бюджет засяга предимно малкия бизнес и самостоятелно заетите лица в сектора. Следващото заседание на правителствения кабинет е насрочено за днес, 17 март.

Германия

Германското правителство заяви, че ще предоставя неограничена ликвидна подкрепа на компаниите, засегнати от пандемията. Това би било мярка, безпрецедентна след Втората световна война, като „най-всеобхватната и ефективна подкрепа и гаранция някога в криза“, според германския министър на икономиката Петер Алтмайер. До пристигането на тази финансова помощ, Германия също обяви незабавното прекратяване до септември на задълженията за компании, изправени пред сериозни проблеми с ликвидността. Това решение има за цел да помогне на компаниите, силно засегнати от пандемията, да преодолеят това изпитание, докато чакат да получат ликвидност от държавата. Тези различни мерки бяха предприети, след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен обеща на държавите-членки на ЕС голяма гъвкавост, за да могат съответно да увеличат разходите си и по този начин да помогнат на техните компании да преодолеят тази трудна ситуация.

Великобритания

Правителството на Обединеното кралство отпусна бюджет от 12 милиарда британски лири, за да осигури „временни, навременни и целеви мерки за осигуряване на сигурност и стабилност за хората и бизнеса“ в контекста на епидемията от коронавирус. В допълнение към това разпределение на бюджета, правителството също обяви няколко мерки за подпомагане на предприятията, които са силно засегнати, включително за малки и средни компании- възстановяването на платения отпуск по болест (SSP), изплащан на хора поради Covid-19, както и като 100% намаление на бизнес таксите и временна кредитна програма. Въпреки всички тези решения, британската търговска асоциация UKHospitiz (UKH) изрази своята загриженост за коронавируса, за който се твърди, че представлява „екзистенциална заплаха“ за туристическата индустрия, в отворено писмо до Риши Сунак, канцлера на хазната.

Италия

Тъй като страната, която е най-засегната от епидемията в Европа, влиза през втората си седмица на пълна карантина, много решения бяха обмислени. Правителството се срещна в неделя, за да изготви указ, известен като “Cura Italia” за предоставяне на решения за бизнеса и семействата в страната,който се очаква да осигури бюджет от 25 милиарда евро за подкрепа на италианската икономика. Сред наличните ресурси са фискални мерки, отлагането на плащането на данъци като ДДС или осигурителни вноски за компаниите, а за най-засегнатите компании, особено в туризма (настаняване, туристически агенции)или културата (музеи, театри) дори се забавя до края на май. Друга мярка относно служителите с деца е, че може да се предостави допълнителен платен отпуск,като се плаща 50% от заплатата,както и ваучер в размер на 600 евро за плащане на разходи по децата.

Източник: hospitality-on

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]