fbpx

Как хотелите в Европа се възстановиха след последната голяма криза

Основните икономики в Европа, включително Великобритания и тези в Еврозоната, наскоро потвърдиха това, което вече подозирахме. Икономиките на целия континент влязоха в икономическа рецесия поради въздействието на COVID-19 – въздействие, което беше опустошително за индустрията на хотелиерството.

Краткосрочните ефекти от рецесията на COVID-19 са очевидни, тъй като търсенето на хотели в цяла Европа е спаднало с 55,3% за периода от август до момента. Въпреки това, дори и при наличието на отрицателни прогнози, дълбочината на дългосрочното въздействие остава под въпрос.

За да се вникне по-дълбоко в кризата и да се дадат отговори, трябва да се обърнем към по-малка криза, която може да сочи как пазарите на хотели ще се възстановят през следващите години. Глобалната финансова криза 2007-08 г. (GFC), причинена от избухването на американския жилищен балон, повлия на финансовите институции в световен мащаб и доведе до кризата с ипотечните кредити, европейската дългова криза и Голямата рецесия.

По време на Голямата рецесия световната икономика стана свидетел на най-стръмния си спад след Голямата депресия. За този анализ индексирахме приходите за налично помещение (RevPAR) до 2007 г. за различни ключови пазари в Европа. Това може да се използва, за да се разбере как са повлияни пазарите в краткосрочен план по време на кризата, след кризата и дори по-нататък в дългосрочен план, за да се разбере кога пазарите са се възстановили.

ezgif.com gif maker Как хотелите в Европа се възстановиха след последната голяма криза

И така, как реагираха хотелските пазари в Европа?

Лондон показа силни основи и се оказа устойчив. Всъщност RevPAR (приходи от налична стая) се увеличи през 2008 г., преди да спадне леко през 2009 г., но но последваха години на силен ръст до 2019 г. и началото на пандемията. Търсенето на хотели в столицата на Обединеното кралство в момента е най-ниското за всички времена, тъй като пазарът страда поради зависимостта от международни пътувания. След като обаче международните пътувания се върнат, може би можем да очакваме по-бързо дългосрочно възстановяване в Лондон, тъй като градът доказа, че може да преживее буря.

Берлин и Мюнхен претърпяха спад в RevPAR в годините след финансовата криза през 2008 година, а Мюнхен преживя по-голям спад през 2009 г. И двата пазара достигнаха до нивата на RevPAR преди 2008 до 2010 г., като се възстановиха за изключително кратко време след кризата. Докато други страни в Европа бяха въвлечени по-нататък в криза, Германия се възползва от икономическата си сила дори по време на кризата, предимно на вътрешния пазар, което позволи на хотелите да се възстановят по-бързо от другите в Европа. В икономически план Германия остава мощна сила в Европа и нейният голям вътрешен пазар е помогнал за увеличаване на търсенето спрямо другите страни в Европа през периода на COVID, така че може да се отбележи известен оптимизъм за възстановяване по отношение на германските пазари.

COVID-19 е различна криза от тази, с която се сблъскаха хотелите по време на финансовата през 2007-2008 година, тъй като ограниченията за пътуване и мерките за блокиране оказват сериозно влияние върху търсенето на хотели. Кризата през 2008 повлия на представянето с по-ниски темпове, но ключовите пазари в Европа в крайна сметка се възстановиха. Някои се възстановиха по-бързо от други поради по-силна икономика или вътрешни пазари. За да започне възстановяването на пазарите, заплахата от COVID-19 трябва да бъде значително смекчена. След като това се случи и дестинациите могат да започнат да приветстват пътуващите в хотелите им, ще наблюдаваме възстановяване с различни темпове.

Източник: STR

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]