fbpx

Албена АД обяви резултатите си в областта на устойчивото развитие, произвежда 50% от употребяваната енергия и 60% от хранителните продукти

Заместник-директорът на „Албена“ АД инж. Димитър Станев, отговарящ за бизнес развитието на най-голямата българска компания в сферата на туризма и хотелиерството, представи постиженията на фирмата в областта на устойчивото развитие. Презентацията бе част от международна дискусия под надслов „Устойчив туризъм на практика“, организирана от Министерството на туризма в рамките на провеждащото се в София специализирано изложение „Ваканция и СПА“, съобщават от “Албена” АД.

В експозето си инж. Станев отчете постигнатите резултати от заложените през 2017 година цели, включващи инвестиции в мощности за възобновяема енергия, прилагането на принципите на кръговата икономика, опазването на околната среда в т.ч. природен резерват „Балтата“, минералните извори, морската вода и плажната ивица, редуцирането на въглеродните емисии, социалната отговорност и инвестициите в човешки капитал.

„В края на първия 5-годишен период сме и смело можем да твърдим, че днес Албена произвежда сама 50% от употребяваната енергия на годишна база, 60% от хранителните продукти са от нашите ферми, а с отпадъците от ресторантите произвеждаме биогаз. Инвестирахме около 750 хил. лв. в електромобилност, а част от територията на комплекса вече е напълно забранена за движение на автомобили“, каза инж. Станев.

Той допълни, че усилията са били оценени от гостите, видими в техните най-високи оценки за потребителска удовлетвореност. Сертифициращите институции също са изразили задоволството си от постигнатото, връчвайки отличия сред които Син флаг за управление на плажните зони, Travel Life за устойчивост в туризма, сертификати за качество ISO 9001 и ISO 14001.

В рамките на форума добрият пример на ваканционното селище бе поощрен от д-р Александра Прианте – директор за Европа на Световната организация по туризъм към ООН, от участващите в дискусията министри на туризма и на околната среда и водите Илин Димитров и Росица Карамфилова, от Франсеск Матеу – управляващ директор на Агенцията за туристическа стратегия на Автономна област Балеарски острови.   

Напомняме, че през април 2022 година от акционерното дружество на “Албена” АД съобщиха, че 50% от годишното потребление на енергия във ваканционното селище се покрива с ток, произведен от собствени възобновяеми източници. Компанията стартира инвестициите си в слънчеви инсталации за загряване на вода още през 2007 година. Мениджмънтът взема решението след прецизни изчисления, показали, че близо 35% от общите енергийни разходи на всеки хотел идват именно от затоплянето на водата. С времето и опита тези инсталации се превръщат не само в източник на чиста слънчева гореща вода, но и в резервоари за електроенергийна гъвкавост – при нужда от енергия от мрежата бойлерите се активират в часовете, в които цената й на българската електроенергийна борса е ниска.

През 2021 година е направена допълнителна инвестиция за използването на биоразградими отпадъци под формата на суровина, като от това се генерират и спестявания от намалени отдавани количества общ битов отпадък. През пролетта на 2022 година влизат в експлоатация слънчеви централи с обща пикова мощност от 1500 кВт, разпределени по покривите на 12 хотела на територията на комплекса. Това става възможно благодарение на мащабна инвестиция в размер на близо 2,5 млн. лв. Генерираната енергия ще бъде изцяло за собствени нужди. По този начин годишно ще бъдат спестявани между 2000 и 2500 МВтч електроенергия, които по актуалните действащи цени ще доведат до спестявания от над 1 милион лева годишно.

Слънчевата енергия за топла вода, слънчевата енергия за чиста електроенергия, както и енергията от биогаз възлизат на около 12 000 МВтч или около 50% от средното годишно потребление на Албена. Вярвайки, че инвестициите в зелен растеж са гарант за устойчиво развитие на бизнес, пряко зависим от изменението на климата, ръководството на Албена вече е отправило поглед в бъдещето – в момента се актуализира стратегията за устойчиво развитие в унисон с поставените цели за нулев въглероден отпечатък. В състезанието за чист туристически продукт, както и за климатично-неутрална индустрия, Албена е със сериозна преднина пред своите конкуренти.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]