fbpx

Изпълнителният директор на TUI Русия: Ще оцелят 15% от туристическите агенции

Около 30% от туристическите агенции няма да могат да продължат да работят поради кризата, свързана с последиците от пандемията. Това каза на 14 август на пресконференция в Турция Тарас Демура, генерален директор на туроператора TUI Русия.

„Мисля, че 30% от пазара ще бъде “почистен”. Вече наблюдаваме този процес: 15-20% от агенциите не са се отворили отново“, каза той.

Причините са същите като за всички представители на туристическия бранш, но разликата е, че малките агенции получиха много по-малко помощ от държавата, отколкото например доставчиците на туристически услуги. Само няколко успяха да получат заеми за заплатите на служителите. Следователно значителна част от туристическите агенции са в състояние на пред банкрут.

„Засега имам по-скоро песимистични очаквания. Страхувам се, че агенциите биха могли да вземат парите на клиентите, но не да ги изпращат към туроператори, а да живеят с тези средства. Сега те се надяват по някакъв начин да се справят с новите продажби, но се страхувам, че мнозина няма да успеят да изплатят паричната разлика”, обясни топ мениджърът на туроператора.

Говорейки за това как туристическата индустрия като цяло ще се промени в посткоронавирусната реалност, Тарас Демура прогнозира, че в нея ще се наблюдават същите процеси, както обикновено след кризата – по-силните играчи ще глътнат или премахнат слабите, олигополът ще стане по-изразен, ще останат 4-5 мощни оператори, които ще притежават 90% от пазара. Според него също ще оцелеят нишовите компании, които ще получат място в туристическия бизнес именно поради тясната си специализация.

Източник: profi.travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]