fbpx

Изпълнителният директор на Solvex – има ли шанс да посрещнем руски туристи това лято?

„Има правила и директиви, които ограничават пътуването на руснаци. Много държави обаче вече проявяват гъвкавост, включително практиката за издаване на визи на руски граждани на самото летище. Трябва да направим всичко възможно с Министерството на външните работи, за да улесним визовите изисквания за руските туристи “, каза вицепремиерът и министър на туризма на България Мариана Николова. Тя отбеляза, че се надява на завръщането на руските туристи през този сезон.

За професионалистите в туристическата индустрия обаче перспективата за улесняване на визовия режим не изглежда реалистична. „България е член на Европейския съюз и правилата й не позволяват издаване на визи на летището. Тези разговори се водят от много години, но досега не водят до нищо. Единственото нещо, което може да бъде опростено, е издаването на визи в посолството, например, намаляване на сроковете или намаляване на размера на таксата за виза. Но засега всички дипломатически мисии, както и въздушната комуникация между двете страни, са затворени, така че е рано да се говори за подобни неща “, каза Димитър Цонев, генерален директор на Solvex.

Тъй като Аерофлот отмени полетната си програма до България до края на август, а руското външно министерство обяви, че няма да бъде скоро разширяването на списъка с разрешени за пътуване държави, най-вероятно руснаците няма да могат да стигнат до българските курорти това лято. Вярно е, че има шанс границите да бъдат отворени през септември, по време на “бархатния сезон”.

Според Цонев всички хотели вече са отворени в Южна България, цялата инфраструктура работи, разбира се, като се вземат предвид необходимите мерки за сигурност. “Готови сме да се посрещнем и да обслужим руски туристи, но трябва да знаем кога ще се отвори границата, за да разберем дали да определяме чартъри или да вземем блокове на редовни полети”, каза експертът.

Що се отнася до чартърите, руските туроператори вече могат да кандидатстват за своите субсидии. България е готова да плати 35 евро за всеки турист. Дали обаче ще бъде възможно да се използва тази програма тази година е голям въпрос.

Освен това според туроператорите, работещи в българската посока, курортите не са празни без руснаци, идват туристи от ЕС, границите са отворени и за граждани на Украйна и Молдова. Според Цонев, заетостта на хотелите им позволява да работят с необходимата маргиналност.

Източник: profi.travel

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]