fbpx

Исторически спад в трафика на европейските летища за 2020 година, близо 80% за Варна и Бургас

Летище Франкфурт регистрира огромен спад на пътниците през 2020 г. поради кризата с Covid-19. Това важи и за всички останали летища на Фрапорт по света, малко са тези, които индекират, че започват период на възстановяване.

Летище Франкфурт (FRA) посрещна около 18,8 милиона пътници през 2020 г., което е спад от 73,4% в сравнение с 2019 г. Движенията на самолетите спаднали с 58,7% на годишна база до 212 235 излитания и кацания през 2020 г.

Във Франкфурт обемът на пътниците е спаднал до ниво, наблюдавано за последен път през 1984 г.”, коментира председателят на изпълнителния съвет на Fraport, Стефан Шулте.

С избухването на пандемията Covid-19, четвъртото по големина европейско летище започна да претърпява значителен спад в пътникопотока в средата на март 2020 г. Между април и юни трафикът почти напълно е спрял със спад до 98% на годишна база.

След леко възстановяване на трафика през третото тримесечие на 2020 г., новото покачване на нивата на заразени с Covid-19 доведе до засилени ограничения за пътуване. В резултат на това броят на пътниците отново рязко спадна през септември и остава нисък през останалата част от годината. През декември 2020 г. пътникопотокът на FRA е спаднал с 81,7% до 892 000 пътници. С 13 627 излитания и кацания движенията на самолетите са намалели с 62,8% в сравнение с декември 2019 г.

Превозът на товари (въздушен превоз + въздушна поща) регистрира относително малък спад от само 8,3% до малко под 2 милиона метрични тона през 2020 г. “, заяви Стефан Шулте. „Авиацията изигра изключително важна роля за осигуряването на доставки на жизненоважни медицински стоки за населението на света, особено по време на първата вълна на коронавирус.“

Въпреки драматичното намаление, Шулте остава уверен в бъдещето: „Поради скорошното стартиране на ваксинацията в много страни, ние сме оптимисти, че ограниченията за пътуване постепенно ще бъдат премахнати от пролетта“. Следователно Шулте очакв пътническия трафик на германското летище да се възстанови значително през втората половина на 2021 г. „Въпреки това трябва да осъзнаем, че ни предстои трудна година“, призна изпълнителният директор Шулте. „Въпреки че сме уверени, че пътникопотокът ще надхвърли миналогодишното ниво, все пак очакваме Франкфурт да достигне само 35 до 45% от нивото за 2019 г.“

Обслужвайки общо около 8,6 милиона пътници през 2020 г., 14-те гръцки регионални летища претърпяха 71,4% спад в трафика. Комбинираният трафик на летищата Twin Star във Варна (VAR) и Бургас (BOJ) по българското Черноморие е намалял със 78,9% до около 1 милион пътници.

Летище Анталия (AYT) в Турция регистрира 72,6% спад в трафика до около 9,7 милиона пътници. Руското летище Пулково (LED) в Санкт Петербург отбеляза спад на трафика с 44,1% до около 10,9 милиона пътници. Летище Xi’an (XIY) в Китай постигна леко възстановяване през годината, след силно намаляване на трафика през пролетта. През 2020 г. XIY регистрира около 31,0 милиона пътници – намаление с 34,2% на годишна база.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]