fbpx

Испания подпомага туристическата индустрия в страната с 4,25 милиарда евро

Испанското правителство обяви в четвъртък план за отпускане на 4,25 милиарда евро за подпомагане на туристическата индустрия след последствията от коронавирусната криза. Пакетът идва в решаващ момент за сектора, който представлява 12% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания.

За последните три месеца туристическата индустрия беше парализирана от мерките и ограниченията за пътуване, които бяха реализирани в опит да ограничат разпространението на вируса. Представители на индустрията сега се подготвят за рекордно ниския летен сезон, особено по отношение на пристигането на чуждестранни туристи. За да се справи с този проблем, инициативата, наречена План за насърчаване на туристическия сектор, ще предостави на авиокомпаниите стимули да пътуват до Испания с цел да привлекат най-голям брой международни посетители.

„Това е наложителен план за помощ към туризма“, каза испанският премиер Педро Санчес в четвъртък. Той обясни, че планът ще бъде фокусиран върху няколко области: консолидиране на Испания като безопасна дестинация; подпомагане на компании от сектора; подобряване на конкурентоспособността на туристическата индустрия; използване на маркетингови инструменти за насърчаване на международния и вътрешния туризъм.

По-голямата част от пакета за помощ се състои от 2,5 милиарда евро заеми чрез държавната банка Instituto de Crédito Español (ICO) за туристическия бизнес. Преките инвестиции представляват около 300 милиона евро, или 7% от плана. Други 850 милиона евро са заделени за проекти за устойчивост и дигитализация. На пресконференцията Санчес заяви, че туристическата индустрия е жизненоважна за Испания, но не само по икономически причини. „Това е от голямо значение за имиджа и репутацията на страната ни“, аргументира се той.

Като част от стратегията за възстановяване премиерът заяви, че испанският летищен оператор Aena се е съгласил да намали тарифите, които авиокомпаниите трябва да плащат, когато кацат на испанско летище. „Надяваме се, че това ще помогне да се постигне възможно най-бързото възстановяване на въздушния трафик към страната ни“, каза Санчес. Испанската туристическа индустрия е силно зависима от пристигането по въздух, като повече от 80% от пътуващите в страната пристигат със самолет. Тази част от програмата представлява 25 милиона евро, сума, която се счита за много ниска от индустрията.

Източник: elpais.com

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]