fbpx

Испания отвори границите си за граждани на ЕС и Великобритания

Границите на Испания вече са отворени за всички държави от Европейския съюз, както и за членовете на Шенгенското пространство извън блока и Великобритания в така необходимия тласък на туристическата индустрия на страната, която представлява повече от 12% от икономиката. Изключение прави само границата с Португалия, която ще се отвори на 1 юли.

Британските туристи ще бъдат допускани без карантина, заяви Испания в събота, въпреки че при завръщането си те все още ще бъдат подложени на изолация от 14 дни.

На испанците беше разрешено да се движат свободно из страната от неделя и се очакваше много от тях да посетят приятели и роднини в други региони. От 14 март хората трябваше да останат в собствените си провинции.

На международното летище на Адолфо Суарес-Барахас в Мадрид имаше осезаемо чувство на облекчение за пътниците, много от които правеха пътувания, за да видят близки след месеци разделение.

На всички пристигащи пътници ще бъде измерена температурата и ще предоставят информация откъде са дошли и местонахождението си в Испания, в случай че трябва да бъдат проследени. Границата на Испания със съседна Португалия ще се отвори отново на 1 юли.

„Ще позволим на британските посетители да влязат в Испания, точно както в останалата част на Европейския съюз или в Шенгенското пространство от 21 юни свободно и без нужда от карантина“, заяви външният министър Аранча Гонсалес Лая пред BBC News в събота.

Но карантинните мерки на Великобритания, изискващи двуседмичен период на самоизолация за повечето хора, влизащи в страната, могат да отложат потенциалните пътници. Великобритания трябва да преразгледа правилото си за карантина на 29 юни, три седмици след въвеждането му.

Около 1500 германски туристи пък пристигнаха в Майорка в началото на миналата седмица, като част от пилотна схема за създаване на коридор за пътуване между двете страни, преди премахването на ограниченията в неделя. В последното си обръщение по време на извънредното положение министър-председателят Педро Санчес похвали испанците в събота, че са били единни по време на едно от най-строгите извънредни положения в Европа, но предупреди, че трябва да останат бдителни, тъй като може да има втора вълна.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]