fbpx

Испания отвори границите си за граждани на ЕС и Великобритания

Границите на Испания вече са отворени за всички държави от Европейския съюз, както и за членовете на Шенгенското пространство извън блока и Великобритания в така необходимия тласък на туристическата индустрия на страната, която представлява повече от 12% от икономиката. Изключение прави само границата с Португалия, която ще се отвори на 1 юли.

Британските туристи ще бъдат допускани без карантина, заяви Испания в събота, въпреки че при завръщането си те все още ще бъдат подложени на изолация от 14 дни.

На испанците беше разрешено да се движат свободно из страната от неделя и се очакваше много от тях да посетят приятели и роднини в други региони. От 14 март хората трябваше да останат в собствените си провинции.

На международното летище на Адолфо Суарес-Барахас в Мадрид имаше осезаемо чувство на облекчение за пътниците, много от които правеха пътувания, за да видят близки след месеци разделение.

На всички пристигащи пътници ще бъде измерена температурата и ще предоставят информация откъде са дошли и местонахождението си в Испания, в случай че трябва да бъдат проследени. Границата на Испания със съседна Португалия ще се отвори отново на 1 юли.

„Ще позволим на британските посетители да влязат в Испания, точно както в останалата част на Европейския съюз или в Шенгенското пространство от 21 юни свободно и без нужда от карантина“, заяви външният министър Аранча Гонсалес Лая пред BBC News в събота.

Но карантинните мерки на Великобритания, изискващи двуседмичен период на самоизолация за повечето хора, влизащи в страната, могат да отложат потенциалните пътници. Великобритания трябва да преразгледа правилото си за карантина на 29 юни, три седмици след въвеждането му.

Около 1500 германски туристи пък пристигнаха в Майорка в началото на миналата седмица, като част от пилотна схема за създаване на коридор за пътуване между двете страни, преди премахването на ограниченията в неделя. В последното си обръщение по време на извънредното положение министър-председателят Педро Санчес похвали испанците в събота, че са били единни по време на едно от най-строгите извънредни положения в Европа, но предупреди, че трябва да останат бдителни, тъй като може да има втора вълна.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.