fbpx

Интервю с шеф на TUI Русия и ATOR за важността на България като туристическа дестинация

В рамките на изложението “ОТДЫХ 2020”, проведено в Москва, министърката на туризма на България Марияна Николова каза, че България е готова да приема руски туристи и да им издава визи. Тя проведе и среща с ръководството на Асоциацията на туроператорите (ATOR) в рамките на събитието.

„Възнамеряваме да възобновим потока от туристи от Русия. Вярвам, че това ще се случи възможно най-скоро. В това ме уверява и ръководителката на Ростуризма Зарина Догузова. Консулството на България е готово да започне оперативна работа по издаване на туристически визи веднага след решението за отваряне на границите с Русия“, заяви Марияна Николова.

В същото време тя подчерта готовността на страната да започне да приема туристи от Русия още сега, като им осигури безопасна почивка в курортите на България. Тя припомни на участниците в сутрешната сесия, че България в началото на юни България отвори своите граници за туристи от почти всички европейски страни, без да изисква задължителен PCR тест или спазване на 14-дневна карантина. Сега туристи от Молдова, Израел, Беларус също могат да летят до България.

Сега, според Николова, има всички основания за откриване на въздушна комуникация между България и Руската федерация на реципрочна основа. Българските авиационни власти вече са уведомили Федералната агенция за въздушен транспорт за готовността на националния въздушен превозвач на България да възобнови въздушния трафик с Русия, след получаване на разрешение от руските власти. В рамките на изложението Марияна Николова се срещна и с вицепрезидента на Асоциацията на туроператорите (ATOR) и заместник генерален директор на туроператора TUI Русия, Александър Сирченко.

whatsapp image 2020 09 09 at 00 10 01 Интервю с шеф на TUI Русия и ATOR за важността на България като туристическа дестинация
Марияна Николова и Александър Сирченко

„Веднага след като границата бъде отворена, България е готова да приеме руски гости с всички необходими предпазни мерки срещу разпространението на COVID-19. Всички хотели и ресторанти в страната спазват необходимите правила за безопасност. Сега България е страната с най-малък брой нови случаи на коронавирусна инфекция на Балканите.“

Вицепрезидентът на Асоциацията на туроператорите и заместник генерален директор на TUI Русия, Александър Сирченко от своя страна благодари на Николова за дългосрочното и ефективно сътрудничество на България с най-голямата професионална туристическа асоциация, която е АТОР.

„И Русия, и България несъмнено се интересуват от взаимното премахване на ограниченията за пътуване. Бихме искали след пандемията да се спре тенденцията, която се появи през последните години за леко намаляване на обема на руския туристически поток към България. България и Русия имат сериозни предпоставки за увеличаване на обема на взаимните туристически потоци, важно е да се намерят заедно добри инструменти за реализиране на съществуващия потенциал“, каза Александър Сирченко.

Александър Сирченко подчерта, че за да стартира дългосрочният растеж на руския туристически поток към България, експертите на АТОР считат за необходимо да разрешат проблемите, които са се развили още преди пандемията. По-специално беше отбелязано, че от 1 януари 2021 г. в Руската федерация ще бъде въведена електронна виза, според която българските граждани ще могат да посещават Русия в опростен режим. Разбира се, Русия разчита на взаимно отпускане, отчитайки спецификата на българското законодателство.

“Може би България ще може да мисли за използването на механизъм, който по същество е подобен за улесняване на посещенията в България от руски граждани”, каза Александър Сирченко.

„ATOR от своя страна е готов да помогне на България при разработването на стратегия за популяризиране на страната в Русия“. Според Александър Сирченко, наред с други варианти, би било възможно да се разгледа модел на публично-частно партньорство, където проектите се съфинансират както от властите, така и от бизнеса.

„В съзнанието на много руснаци България е здраво свързана само с детски и плажен, може би отчасти зимен туризъм. Но този спектър трябва да бъде разширен – и най-вече чрез популяризиране на екскурзионния, културния, образователния и гастрономически тип туризъм. TUI Русия сега е лидер по обеми в руския туристически поток за алпийски ски към България, но бихме искали нашите партньори от България да се свързват с нас по-активно с предложения за други туристически продукти – както по отношение на формата, така и по отношение на сезонността“, обобщи Сирченко.

Източник: atorus.ru

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]