fbpx

Интервю с изпълнителният директор на TUI Group – продажби, тенденции, оптимизъм преди сезон 2022

Изминалата 2021 година беше белязана от преход- след период на застой авиокомпании, хотели и туристически компании направиха успешен нов старт. Какво се промени за TUI в резултат на пандемията? Главният изпълнителен директор Фриц Юсен даде обширно интервю за сайта на TUI Group, в което говори какво е новото, какво остава – и защо има основателни причини за оптимизъм.

Как TUI оценява сезона 2021 в туризма?

Рестартирането на пътуванията след Великден и летния сезон бяха успешни за TUI. Това се вижда и в резултатите. Разбира се, 2021 г. беше година на преход. Късното рестартиране, някои основни европейски пазари премахнаха ограниченията едва през четвърто финансово тримесечие, като не всички дестинации бяха постоянно отворени – това изисква голяма гъвкавост. Както никой друг, TUI предоставя тази гъвкавост, тъй като вземаме бързи и координирани решения. Когато отваряме хотели в дадена дестинация, ние създаваме плана на полета, имаме самолети, които да оперират в определената дестинация и екипи на място, които да се грижат за нашите гости. Всичко се съчетава. Това е важно за госта и нашата услуга и е икономически ефективна.

Добрата новина за 2021 г. е, че пазарът е непокътнат, пандемията от COVID-19 не успя да промени това. Ваканциите са изключително важни за хората. Резервациите през четвъртото тримесечие, както се очакваше, бяха около 50% от нормалните нива от преди пандемията. Нашите хотелски партньори и всички фирми, работещи в областта на туризма, дадоха възможност на хората да се насладят на безопасна, релаксираща почивка. Искаме да благодарим на нашите гости за тяхната лоялност, на нашите колеги за големия им ангажимент и на нашите хотелиери и местни партньори, че са толкова професионални и гостоприемни.

Какви са очакванията на TUI за сезон 2022?

Гледайки напред към летния сезон 2022, ние сме положително настроени. Индикациите и тенденциите са непокътнати, лято 2022 е добре резервирано и засега в съответствие с очакванията за капацитет. В момента, в края на 2021 г., наблюдаваме четвъртата вълна, включително и на нашия вътрешен пазар в Германия. В същото време много страни в Южна Европа са много стабилни, с ниска заболеваемост и висок процент на ваксиниране. Това са дестинации, които също бяха добре резервирани и много безопасни миналата зима. Въпреки това е от решаващо значение да гледаме напред към пролетта и лятото на 2022 г.

Все още е твърде рано да се прави реална прогноза за летния сезон 2022. Но ние сме оптимисти, че туризмът ще успее да се възстанови до нивата от 2019 г. следващото лято. В същото време знаем също от 2021 г., че резервациите ще се правят много по-късно и в по-кратки срокове. Резервациите за лято 2022 от всички пазари на TUI вече са много обнадеждаващи.

Какви нови тенденции в поведението при пътуване виждате след пандемията?

Една основна, трайна тенденция е търсенето на клиентите за пътувания с по-висока стойност и повече допълнителни услуги. Почиващите са готови да похарчат повече пари, например за ъпгрейд (по-висока категория) на стаи, по-качествен хотел или индивидуални, автентични преживявания. Има и леко увеличение на средната продължителност на престоя. В момента наблюдаваме силна промяна към средиземноморските страни. Очакваме възстановяването в бизнеса на дълги разстояния да последва малко по-късно.

Какво не се е променило според вас?

Туризмът е и ще остане силно развиващ се пазар. Той се възползва от всеобхватни социални тенденции, които вече са много очевидни днес и ще се засилят в дългосрочен план. Мнозина имат финансови възможности и вземат съзнателно решение да пътуват. За много хора преживяванията и срещите са по-важни от имуществото и притежанията. Може да се каже, че преживяванията са новият лукс. Хората искат да изживеят специални моменти. Пандемията просто натисна бутона за пауза, но тенденциите са непроменени и продължават.

Какви планове има TUI Group за инвестиции? Пандемията промени ли по някакъв начин тези планове?

Ще продължим напред с нашата стратегия – повече хотели да бъдат управлявани от нас, по-малко хотели под наша собственост. Ние сме хотелска компания, а не компания за недвижими имоти. Разрастването на групата и нейните хотели вече няма да бъде свързано с инвестиции. Ние разделяме управлението на хотели и ваканционното изживяване от собствеността върху недвижими имоти. С над 400 хотела, TUI е световен лидер в сектора на ваканционните хотели. За изживяването на клиентите са важни марката и качеството на хотела, а не дали имотът принадлежи на нас. Ще продължим да създаваме персонализирано хотелско изживяване за нашите гости и това може да бъде направено също и чрез договори за управление.

Без съмнение 2020 и 2021 г. непременно ще влязат в историята като години на пандемия. Какво ще кажете финално за 2022 г.?

След трансформацията и преструктурирането на нашите бизнес сегменти и рестартирането на туризма през последните няколко месеца, сега фокусът ни е върху рефинансирането и намаляването на усвояването на публични заеми. Искаме, можем и ще намерим пътя обратно към икономическата сила. Работим по това неуморно. Новият TUI ще бъде по-икономичен, по-дигитален и по-ефективен. Но ще продължи да задава стандарти в туризма по отношение на качество, иновации и устойчивост.

Това, което ни прави уникални, е нашият ентусиазъм за това, което правим: създаване на ваканционни преживявания за нашите клиенти. Желанието за това ще бъде по-голямо от всякога след две години на пандемия. Това също прави всички нас в TUI оптимисти за 2022 г.

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]