fbpx

Интервю с изпълнителния директор на Booking Holdings, Глен Фогел

Представяме ви интервю с изпълнителния директор на Booking Holdings, Глен Фогел, което даде пред CNBC пред журналистката Кристин Тан.

Кристин Тан (КТ): Благодаря ви много, че сте с нас. Разбирам, че сте в управление на кризи от избухването на пандемията досега. Представяхте ли си мащаба и това, с което се сблъсквате в момента?

Глен Фогел (GF): Е, първо, благодаря, че ме приехте. Това е страхотен въпрос, защото сме преминали през много кризи. Вече съм в тази компания повече от 20 години. Преминахме през много неприятни моменти през тези години- 11 септември, голямата рецесия 2008-2009 г. и други. Но ще бъда напълно честен, нищо никога не е било равно на това, през което преминаваме в момента.

-Разкажете ни за безпокойството, което изпитваха клиентите, и за вълната от анулиране, с която се сблъскахте в разгара на пандемията. Как отговорихте на това?

-Да, разбира се, най-голямото безпокойство е самата болест. Първото нещо, за което хората са загрижени беше дали ще се разболеят. Тогава, ако преодолеят това, те казват, „добре, аз съм добре, семейството ми е добре, но изчакайте, имаме резервирано пътуване следващия месец или два месеца и няма да можем да отидем. Искаме да анулираме и да си върнем парите.“ Проблемът беше, че имахме толкова голям брой клиенти, които едновременно искаха да отменят. Никога не сме били настроени за такъв вид анулиране.

-Колко пари костваше това масово анулиране на компанията ви?

-Десетки милиони долари.

-От наналото на кризата трябваше да вземете наистина трудни решения. Трябваше да обявите на 5 август широк кръг от съкращения, 25 процента от вашата глобална работна сила, което е около 4000 души. Как извършихте толкова болезнено упражнение?

-Да, това е едно от нещата, които не пожелавам на никой. За съжаление, през моя 20 годишен опит в компанията, това не е първия път, в който се наложи да съобщавам лоши новини. Всъщност правим това, защото имаме редица различни компании, които са част от Booking Holdings. Имаме Agoda, Kayak, OpenTable и най-голямата Booking.com. За съжаление правим тези намаления и преструктурирания от известно време, от няколко месеца. Тъй като сме толкова глобални и големи, отнема много време. Различни правила, различни разпоредби в различните държави и това е дълъг процес, който го прави още по-болезнен, но ние ще го преодолеем. Продължавам да казвам на всички, че е ужасно тъжно, когато се случват подобни неща, но искам всички да знаят, че има бъдеще за всички. Въпреки че хората могат да бъдат съкратени, това не е краят, ще има възможности, ще има бъдеще за всички.

-От началото на пандемията разбираме, че резервациите на вашите платформи за пътуване са спаднали с повече от 80 процента. Вече спряхте обратно изкупуването на акции и вече сте събрали около 4 милиарда долара дългове от инвеститори. Какво е финансовото положение в компанията към този момент?

-Да, през второто тримесечие обявихме приходите си и сме напълно добре. Във финансово отношение изобщо няма никакъв проблем с ликвидността. Опитваме се да постигнем печалба в дългосрочен план. Опитваме се да развием компания, която в дългосрочен план предлага страхотна услуга. Смятам, че едно от предимствата на нашите компании е, че сме много по-добре капитализирани и нашата ликвидност е много по-добра от някои от нашите конкуренти. Това наистина е конкурентно предимство.

-И така, като главен изпълнителен директор на Booking Holdings, мислите ли, че е възможно да работите постоянно от вкъщи?

-Е, интересно е, защото е напълно противоположно на това, което правех през последните няколко години, когато никога не бях у дома. Обикновено обикалям света. Не мисля, че хората непрекъснато ще работят от вкъщи и аз лично знам, че трябва да съм на сред нашите служители и партньори. Има действителна физическа свързаност, която получавате, когато сте с хора, което е много полезно. Така че, не, няма да работя само от вкъщи.

-Като главен изпълнителен директор на Booking Holdings, какъв вид лидерство искате да осигурите в момент като този?

-Е, мисля, че е много важно, когато нещата изглеждат толкова мрачни и хората са много, много уплашени, трябва да ги уверя, че съм зад тях и да им дам надежда. Ето няколко неща, които знам, че са истина. Първо, пандемиите винаги свършват. Второто нещо е, че сме виждали много кризи по света и преди. Ужасно е, но светът не спира да се върти.

Източник: CNBC

Споделете тази статия

Свързани Статии

Последвайте ни във Facebook

Последни Статии

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела.