fbpx

Интервю с изпълнителния директор на TUI Русия, Тарас Демура

Изпълнителният директор на TUI Русия Тарас Демура сподели прогноза за възстановяването на туристическата индустрия по време на онлайн конференция. Според него развитието на ситуацията може да последва два сценария, а в същото време туризмът в Русия се “чувства” по-добре, отколкото в Европа.

Според мнението на ръководителя на туроператора TUI Русия, Тарас Демура, което изрази по време на онлайн конференцията „Създаване на достъпен туристически продукт в Русия в синергия на бизнеса и правителството“, състоянието на туристическата индустрия сега изцяло зависи от развитието на ситуацията с COVID-19.

Според експерта, ако след Нова година ваксините покажат своята ефективност и станат широко разпространени, тогава това може да се счита за оптимистичен сценарий. В този случай туристическият пазар ще се възстанови през 2022 година.

Има всички шансове за това“, каза Демура. Ако обаче ситуацията се проточи и коронавирусът не бъде победен през следващите 1-2 години, тогава „индустрията ще бъде значително преформатирана“, смята Тарас Демура.

Според експерта няколко играчи в туристическия бранш могат да напуснат пазара тази зима. На първо място, това са малки компании, които не са уникални, нишови или диференцирани. „Пазарът ще бъде прочистен и консолидиран, както винаги се случва по време на криза“, казва Тарас Демура. Както отбелязва ръководителят на TUI Русия, все още не са се появили нови формати в туризма, които позволяват бързо да съживят индустрията и да минимизират загубите.

„Индустрията е в нокдаун по целия свят. Авиокомпаниите се спасяват, като вземат заеми от правителствата и връщат част от флота си. Големите туроператори намаляват разходите, доколкото е възможно. Все още не са измислени нови форми на туризъм, които с почти пълна блокировка биха могли да компенсират загубите”, обобщи ръководителя на руското подразделение на TUI.

Според Демура ситуацията с туризма в Русия е коренно различна от тази, наблюдавана в Европа. Според него руското правителство не “потапя” икономиката чрез блокиране, а се опитва да намери начини да осигури безопасното съществуване на хората, като избягва спирането на всички бизнеси, включително туризма.

В допълнение, държавата подкрепя туристическия сектор, като предоставя субсидии за чартъри и прилага програма за връщане на пари за купвени почивки и ескурзии в Русия, по-известна като кешбек. Според Тарас Демура това е обнадеждаващо. „Оптимист съм по отношение на възможностите, предоставени от пандемията по отношение на развитието на руския туристически сектор“, каза той.

Споделете тази статия

Последвайте ни във Facebook

Обяви за работа от

Открийте най-новите свободни позиции в туризма.

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist

Създайте своя персонализиран бюлетин

Седмични новини:

Класическият седмичен бюлетин на 21Hoteliers, предоставящ ви най-важните новини и анализи от изминалата седмица.

Executive:

Месечен бюлетин с фокус върху ключовите развития в бранша, както и съвети и анализи от полза на ръководството на хотела. 

[newsletter_form]